Preminuo Kofi Annan

Preminuo Kofi Annan

PREMINUO je Kofi Annan, bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda i dobitnik Nobelove nagrade za mir, objavila je zaklada koja nosi njegovo ime. 

Annan je preminuo u bolnici u švicarskom Bernu, danas u ranim satima, objavila su njegova dva bliska suradnika. 

Annan je rođen u Gani 1938. godine, a od 1997. do 2006. godine bio je glavni tajnik Ujedinjenih Naroda. Dobio je zajedno s UN-om Nobelovu nagradu za mir 2001. godine zbog njihovog doprinosa organiziranijem i mirnijem svijetu. Bio je oženjen i otac troje djece, piše CNN.

"Kofi Annan je bio UN"

Zaklada Kofija Annan iz Ženeve objavila je s "velikom tugom" da je umro mirno nakon kratke bolesti. Pored njega su bili njegova druga supruga Nane i djeca Ama, Kojo i Nina.

Rođen je u Gani 8. travnja 1938., studirao je na Macalester koledžu u St. Paulu u Minnesoti i MIT-u u Bostonu.

Annan je odradio dva mandata na čelu UN-a, od 1997. do 2006., a u mirovini se skrasio u jednom selu nedaleko od Ženeve.

"Na puno načina, Kofi Annan je bio UN. Popeo se s dna do vrha organizacije uvevši je u novi milenij s dostojanstvom i odlučnosti bez premca", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, kojeg je Annan postavio na čelo UN-ove agencije za izbjeglice.

Najteži trenuci, rekao je, bili su kada nije uspio spriječiti krvoproliće u sudanskoj regiji Darfuru, propast UN-ova programa 'nafta za hranu' i rat u Iraku.

Skandal "nafta za hranu" izbio je početkom 2004. kada se otkrilo da je Sadam Husein varao UN u 64 milijarde dolara vrijednom programu kojem je cilj bio ublažiti sankcije što su strašno pogađale irački narod. Za korupciju je bilo optuženo i nekoliko UN-ovih dužnosnika, uključujući Annanova sina Kojoa koji je koristio veze u UN-u za osobno bogaćenje.

Godine 2001. podijelio je s UN-om Nobelovu nagradu za mir. Odbor za dodjelu te prestižne nagrade ocijenio je da je Annan "najzaslužniji što je udahnuo novi život organizaciji".

Kada je u travnju proslavio 80. rođendan, upozorio je kako u današnjem svijetu nema dovoljno snažnih lidera sposobnih rješavati globalne probleme. "Imali smo teškoća u prošlosti, ali u nekim slučajevima riješili smo ih upravo zahvaljujući jakim vođama. Ja sam zadrti optimist, rođen sam kao optimist i uvijek ću biti optimist. Kada izgubimo nadu, izgubljeno je sve i zato vas molim da tu nadu održite na životu", poručio je Annan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara