TERORIZAM U AUSTRALIJI

Pogledajte kako su hrabri prolaznici napali terorista u Melbourneu

Pogledajte kako su hrabri prolaznici napali terorista u Melbourneu
Screenshot: Twitter

DANAS je u australskom Melbourneu terorist nožem izbo nekoliko ljudi u poslovnoj četvrti, nakon čega ga je policija ustrijelila. U napadu je ubijena jedna osoba, a dvije su ranjene.

>> VIDEO Usred Melbournea izbo ljude nožem, jedan umro. Policija upucala napadača

Podsjetimo, policija je na lice mjesta pozvana zbog požara na automobilu u širem centru grada, a po dolasku na mjesto događaja tamo su zatekli manijaka s nožem koji je, prema svemu sudeći, i zapalio navedeni auto.

Islamska država preuzela odgovornost

U automobilu su naknadno nađene boce s plinom, a policija je potvrdila da se napad tretira kao teroristički. 

Džihadistička skupina Islamska država (IS) objavila je da je njezin član izveo napad. Amaq, mrežna stranica IS-a nije dala dokaze za svoje tvrdnje.

"Član koji se zaletio vozilom i zadao udarce nožem u operaciji u Melbourneu jedan je od boraca Islamske države i izveo je operaciju kao odgovor na poziv da mete napada budu građani zemalja koalicije", objavio je Amaq.

Zanimljivo je da su se s napadačem sukobili i prolaznici. Naime, nakon što je odjeknula eksplozija automobila pred trgovinom Target u ulici Bourke, nekoliko prolaznika potrčalo je u pomoć policajcima. 

Prolaznici pomogli policiji

Na više snimaka koji su objavljeni na društvenim mrežama vidi se kako se muškarac s velikim nožem u ruci zatrčava prema policajcima, koji su bili naoružani pendrecima, elektrošokerima i pištoljima. Na više snimaka vidi se kako policiji u obračunu s pomahnitalim teroristom pomažu i prolaznici.

Tako je jedan prolaznik uzeo metalna kolica iz trgovine i s njima se zaletio prema napadaču koji je pokušavao ubosti policajca, pri čemu ga je uspio usporiti. Prolaznik se srušio na pod, ali je potom odmah ustao i opet primio kolica te s njima krenuo prema napadaču. U blizini se vidi i drugi prolaznik, koji je u zrak digao stolicu.

Napadač je potom potrčao preko ceste, pri čemu su ga pratila dva policajca i prolaznik s kolicima iz trgovine. Prolaznik je opet gurnuo kolica prema teroristu koji je neumorno pokušavao ubosti policajca, nakon čega je drugi policajac ustrijelio napadača. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara