Pas koji je postao simbol prosvjeda u Ateni: Loukonikos je uvijek u prvim redovima

Pas koji je postao simbol prosvjeda u Ateni: Loukonikos je uvijek u prvim redovima

Screenshot: YouTube

KAKAV god ishod imali višemjesečni grčki prosvjedi, jedan pas u Ateni već je ušao u legendu. Loukonikos (Kobasica) ime je psa mješanca čija se fotografija našla na naslovnicama desetina uglednih listova i televizijskim reportažama širom svijeta, kao sudionik prosvjedne mase koji je uvijek u prvim redovima, na policijskim barikadama.  Laje i reži, po potrebi i grize policajce, pogotovo kad pendreče ili suzavcem rastjeruju ljude s atenskog trga Sintagma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pas prosvjednik, kako ga već nazivaju i mediji, bio je u prvim redovima i ove srijede,na masovnom okupljanju protiv vladinih mjera štednje, predvodeći kolonu i lajući na policiju, kao što je to činio svaki put kad bi se snage reda sukobile s prosvjednicima. 

"On je umiljato, biće, ali je pomalo uzavrele krvi", kaže za agenciju Reuters načelnica atenske službe za životinje lutalice. Atenske vlasti Loukonikosa imaju u registru od 2006., a aktivno se na prosvjedima pojavljuje od 2007.  Zbog riđe dlake dio prosvjednika ga naziva i Kanellos, što je grčka riječ za cimet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara