Pogledajte što je nevrijeme napravilo diljem zemlje. Stižu novi veliki problemi

Pogledajte što je nevrijeme napravilo diljem zemlje. Stižu novi veliki problemi
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

JAKO nevrijeme zahvatilo je jučer i danas cijelu Hrvatsku. I dok je jučer nevrijeme bilo izraženije na obali, danas je najgore bilo u Zagrebu, gdje su dvije osobe ozlijeđene te je zabilježena velika materijalna šteta.

Ogromna šteta u Zagrebu 

"Uslijed vremenskih neprilika ozlijeđene su dvije osobe; jučer, 12. svibnja oko 19.35 sati u Centru na Trgu bana Josipa Jelačića došlo je do prevrtanja drvenog štanda koji je pao na 80-godišnjakinju koja je tom prilikom teže ozlijeđena, dok je na Črnomercu, također jučer 12. svibnja oko 17 sati, uslijed jakog vjetra došlo do rušenja drvenog štanda na 61-godišnjakinju koja je tom prilikom zadobila površinske ozljede nosa", priopćila je zagrebačka policija.

Na više lokacija u Zagrebu i okolici jak vjetar uzrokovao je padove stabala i granja na kolnik te na žice javne rasvjete; u Maksimiru u Ulici Rebar stablo dužine 15 metara palo je preko kolnika i na žice javne rasvjete, dok je u Ulici Gorice stablo palo na električne vodove. U Žažinskoj ulici stablo dužine sedam metara palo je preko kolnika. U Ivanjoj Reci u Ulici Svetog Ivana stablo je palo preko kolnika.
 
U Rakitju na Županijskoj cesti 3064, na križanju Novačke i Rakitske ulice, nedugo iza ponoći stablo je palo na dva strujna kabela koji su potom pali na kolnik, a promet je bio obustavljen do jutarnjih sati.

U Donjoj Lomnici u Dugoj ulici stablo je palo na kolnik uslijed čega je oštećena žičana dvorišna ograda u dužini od oko 6 metara, dok je u Centru u Nazorovoj ulici stablo pri padu oštetilo žičane ograde.
 
Na Rokovom perivoju stablo hrasta duljine 20 metara je palo te oštetilo betonski zid i srušilo metalnu ogradu.
 
Na području Medveščaka u Ulici Stjepana Babonića na parkirani osobni automobil pala je metalna ograda s obližnjeg gradilišta, pri čemu su na vozilu nastala oštećenja u vidu ogrebotina, udubljenja te mehaničkog oštećenja (otkinuti retrovizor).
 
U Medvedgradskoj ulici s fasade zgrade su otpale dvije mramorne ploče na parkirani osobni automobil, pri čemu su nastala oštećenja u vidu udubljenja i oštećenja stakla, dok se na Savskoj cesti sa zgrade odlomio dio fasade na visini od oko 20 metara i pao na parkirani osobni automobil te je na vozilu oštećeno vjetrobransko staklo i poklopac motora.

Na Črnomercu u Ulici Treščak vjetar je otpuhao limeni krov kuće. U Ježevskoj ulici sa zgrade u nizu pala je limena konstrukcija krovišta dimenzija 40x20 metara, dok je dio ostao naslonjen na zgradi, a s obzirom na to da je do pada došlo na stranu parka, nije bilo oštećenja druge imovine.
 
Na Maksimirskoj cesti kod kućnog broja 107 srušilo se stablo na tramvaj u pokretu, zastoj u smjeru zapada trajao je od 5.30 do 9.30 sati i nije bilo ozlijeđenih osoba. 

Nevrijeme je ostavilo trag i na povijesnoj crkvi svetog Marka na Gornjem gradu, na kojoj je oštećen jedan od satova, onaj na istočnoj strani, a s krova na sjevernoj strani palo je nekoliko crjepova. Zbog nastalih oštećenja policija je iz sigurnosnih razloga zatvorila prolaz između crkve i zgrade Hrvatskog sabora, a time i ulaz u saborsku zgradu s Trga svetog Marka pa se u nju ulazilo iz Opatičke ulice.

Sve službe na terenu, vatrogasci će biti na ulicama cijelu noć

Gradonačelnik Milan Bandić kazao je da su sve službe na terenu - ZET, Zrinjevac, Zagrebačke ceste i Čistoća. Trenutno je angažirano oko 500 ljudi, a imali su oko 650 dojava u pozivni centar.

Bandić kaže da će do sutra u podne, kad bi se i nevrijeme trebalo smiriti, sanirati 50 posto štete. 

Otvorena je i besplatna telefonska linija 0800 818 919 za dojave o poteškoćama uzrokovanim vremenskim neprilikama koje se odnose na komunalnu i prometnu infrastrukturu, dok se stanje u prometu može vidjeti na stranici sada.zgh.hr.

Iz Uprave Zagrebačkog holdinga izvijestili su kako će se sprovodi na svim gradskim grobljima obavljati samo u krugu mrtvačnice, dok će se ukopi izvršavati čim za to budu stvoreni uvjeti. Na sastanku je odlučeno i da će otvaranje 54. međunarodne izložbe cvijeća "Floraart" biti odgođeno za četvrtak, 16. svibnja.

Iščupana stabla u Karlovcu, bujice u Istri

Olujno nevrijeme zahvatilo je i druge dijelove Hrvatske, u Karlovcu je snažan vjetar tijekom dana čupao stabla.

Istramet javlja o bujicama u Istri nakon obilne kiše koja je tijekom dana padala i u središnjem dijelu poluotoka. Nabujale su rijeke Mirna i Pazinčica. Situacija zasad nije alarmantna, službe su intervenirale samo nekoliko puta, javlja HRT.

Visok vodostaj na Plitvičkim jezerima

Obilne oborine koje padaju proteklih dana, u Nacionalnom parku Plitvička jezera prouzročile su, zbog visokih vodostaja, zatvaranje Gornjih i Donjih jezera za obilazak, priopćili su iz tog Nacionalnog parka. Obilazak je moguć samo povrh kanjona s ulaza 1 do stanice 1. Iako je to kratka ruta, u ovom otvorenom dijelu Nacionalnog parka nalazi se jedna od najpoznatijih vizura na svijetu, Veliki plitvički slap, koji je u punoj snazi ovih dana.

Stradao čakovečki perivoj Zrinskih

Vjetar je noćas i jutros rušio stabla u Međimurju, stradao je i čakovečki perivoj Zrinskih. Problema s vjetrom nemaju u susjednoj Varaždinskoj županiji, no pripremaju se za najavljene oborine. Tamo kiša ne prestaje od jučer, što je uzrokovalo porast vodostaja svih vodotoka, no još uvijek je stanje normalno. Za Bednju kod Lepoglave proglašeno je pripremno stanje.

Krapina bez struje, začepljeni odvodni kanali

Jak vjetar puše i u Hrvatskom zagorju, najviše u Krapini. Ondje su vatrogasci imali najviše intervencija zbog srušenih stabala i ispumpavanja šahtova. Autocesta Zagreb - Macelj u dva je navrata zatvarana za promet. Bez struje je jutros bila Krapina, ali i drugi dijelovi Zagorja. Pune ruke posla imali su i vatrogasci, samo jutros - 16 intervencija. Na terenu su i komunalci jer su se zbog jake kiše začepili odvodni kanali diljem Zagorja. Hrvatske vode, pak, poručuju - pratimo prognoze. Redovne mjere obrane od poplava za rijeke Sutlu i Krapinu još nisu proglašene.

U Hrvatskoj Kostajnici pripremaju se za visok vodostaj Une

U Hrvatskoj Kostajnici pripremaju se za visok vodostaj rijeke Une, koja od sinoć raste gotovo 10 centimetara na sat. Postavljaju se zečji nasipi i boks-barijere, a stožer civilne zaštite pozvao je stanovnike da se opskrbe pitkom vodom, namirnicama i lijekovima za nekoliko dana.

Što nas čeka idućih dana?

Sutra će još biti vjetrovito, osobito na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zbog jake i olujne bure, a u unutrašnjosti će jak sjeverni vjetar kroz dan postupno slabjeti. U srijedu će slabjeti i bura na Jadranu pa će se, kad je riječ o vjetru, u srijedu situacija postupno smiriti.

Zoran Vakula u prognozi za HRT javlja kako će na Jadranu bura u utorak i srijedu biti rasprostranjenija nego u ponedjeljak, pa i većinom jača, ponegdje i olujna, i to ne samo na udare, te će i dalje otežavati prometovanje, a mjestimice ga i onemogućavati.

Sutra vjetrovito, većinom uz kišu, ponegdje i obilnu, te hladno, u gorju i uz snijeg

Sutra obilnijih oborina mjestimice može biti na istoku zemlje, uz oblačno i razmjerno hladno vrijeme. Puhat će umjeren sjeverozapadni vjetar uz temperaturu između 5 i 10 °C.

U središnjoj Hrvatskoj i dalje vjetrovito, uz povremenu kišu, mjestimice moguće i obilniju. Puhat će jak, na udare i olujni sjeverni vjetar koji će u drugom dijelu dana postupno slabjeti. Temperatura zraka između 5 i 9 °C.

Razmjerno hladno bit će i u gorju. Bit će kiše, a iznad 700 metara nadmorske visine i susnježice i snijega. Na sjevernom Jadranu promjenljivo, uz povremenu kišu i pljuskove, ali i dalje vjetrovito, uz jaku, na udare i olujnu buru. More valovito, prema otvorenom i jače valovito. Temperatura zraka u gorju između 0 i 5 °C, na Jadranu od 8 do 13 °C.

Jake, na udare i olujne bure bit će i u Dalmaciji. Bit će promjenjivo sa sunčanim razdobljima, a mjestimice može biti kiše i pljuskova. Temperatura zraka između 13 i 17 °C, u unutrašnjosti malo niža.

Na jugu Hrvatske u početku će još biti umjerenog juga, koje će tijekom dana postupno okretati na istočnjak i buru. Uz promjenljivu naoblaku još će povremeno biti kiše i pljuskova. Jutarnja temperatura od 10 do 13 °C, a najviša dnevna oko 16 °C.

U srijedu još česta kiša, na Jadranu i bura, zatim sunčanije i toplije, ali nestabilno

"I u nastavku će tjedna na kopnu biti povremene kiše, pa i u obliku pljuskova, češćih, još ponegdje i obilnijih u srijedu. Od četvrtka se očekuju sunčana razdoblja, sve češća u drugoj polovini tjedna, pa će biti i toplije, ali i dalje nestabilno, uz mjestimičnu kišu. U srijedu će vjetar posve oslabjeti.

Na Jadranu sljedećih dana djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Povremeno će biti kiše i pljuskova. Bura će u srijedu oslabjeti pa će vjetar biti promjenljiva smjera, a u petak će ponovno okrenuti na jugo, koje će u subotu jačati. Bit će postupno toplije", prognozira za HRT Dunja Plačko-Vršnak.

Prijete poplave

Uslijed intenzivnih oborina tijekom vikenda te prognoziranih oborina za prvu polovicu tjedna, u većem dijelu Hrvatske vodostaji su u porastu s tendencijom daljnjeg porasta, posebice na slivu Save, Une i Kupe, priopćio je DHMZ.

Vodostaji Une su u porastu s tendencijom porasta, u domenama od srednjih do visokih voda. Tijekom dana se očekuje značajan porast vodostaja, a maksimum u Hrvatskoj Kostajnici bi mogao biti tijekom sutrašnje večeri/noći (14.5.2019.) kada se očekuje vrh vodnog vala te bi vodostaji mogli dosegnuti izvanredno stanje mjera obrane od poplava.

Vodostaji na slivu Kupe u gornjim dijelovima sliva (Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Glina) su u naglom porastu te su vodostaji na pripadnim hidrološkim postajama ušli ili će uskoro ući u domene obrane od poplava. U Karlovcu na Kupi i Korani vodostaji će danas dosegnuti pripremno stanje obrane od poplava, a vrh vodnog vala očekuje se tijekom sutrašnjeg dana (14.5.2019.), kad bi vodostaji mogli ući u redovne i izvanredne mjere obrane od poplava. Nizvodno od Karlovca vodostaji su u porastu s tendencijom porasta. Očekuje se da će vodostaji dosegnuti pripremno stanje obrane od poplava tijekom večeri/noći. Vrh vodnog vala u Farkašiću može se očekivati tijekom četvrtka (16.5.2019.). U Ogulinu (Gornja Dobra) tijekom današnjeg dana postoji mogućnost poplavljivanja.

Vodostaji Save i njenih lijevih pritoka su u porastu s tendencijom porasta, u domenama od niskih do srednje visokih voda. Vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac dosegnut će pripremno stanje obrane od poplava u srijedu (15.5.2019.) s očekivanim vrhom vodnog vala u petak (17.5.2019.). Vodostaji u Jasenovcu dosegnuli su pripremno stanje obrane od poplava te se sutra tijekom dana očekuje da će vodostaji biti u redovnim mjerama obrane od poplava, s vrhom vodnog vala u petak (17.5.2019.). Zbog vremenske situacije u BiH, vodostaji u donjem toku Save također će biti u porastu.

Također su u porastu i vodostaji rijeka u Lici (Lika, Gacka, Novčica) uz mogućnost izlijevanja iz korita.

Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, sjeverne i srednje Dalmacije i unutrašnjosti te na vodotocima koji se slijevaju s Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara