Pogledajte što od hrane dobiju policajci koji rade 12-satne smjene na terenu

Pogledajte što od hrane dobiju policajci koji rade 12-satne smjene na terenu
Foto: Sindikat policijskih službenika, Pixsell/Igor Kralj
 
POLICAJCI koji odlaze u ispomoć graničnoj policiji na Bajakovu rade po 12 sati. U ispomoć, u pravilu, odlaze na razdoblja od po deset dana. Nakon deset dana koje provedu na Bajakovu, vraćaju se na deset dana u matičnu policijsku postaju, a nakon toga ih očekuje ponovo deset dana rada na terenu na Graničnom prijelazu Bajakovo.
 
Policajci su se požalili na uvjete u kojima obavljaju svoj rad. Napominju kako rade u negrijanim kontejnerima, po 12 sati su na terenu u blatu i hladnoći, a kao obrok za radnu smjenu dobivaju lunch paket s fotografije. Identični paket hrane dobijaju svaki od deset dana, koliko im traje boravak na ispomoći.
 
Predsjednik Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić u dopisu ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću požalio se na nehumane uvjete u kojima rade policajci koji odlaze u ispomoć na Granični prijelaz Bajakovo. 
 
"Policajci na ispomoći rade u smjenama u kojima rade dnevnu smjenu od 12 sati pa imaju 24 sata dnevni odmor. Tada slijedi noćna smjena od 12 sati i onda opet odmor od 24 sata. Od policijskih službenika koji su na ispomoći zahtijeva se da ne smiju napuštati hotel "Spačva" dok su slobodni 24 sata, tj. dok ne rade, a ne plaća im se pripravnost na radu (pasivno dežurstvo) za koju je neposredni rukovoditelj dužan izdati nalog u pismenom obliku i koja se plaća 10% iznosa satnice. Najbliži restoran udaljen je 25 km od Spačve gdje mogu pojesti topli obrok", kazao je Puškarić.
 
 
S obzirom na to da ne smiju napuštati hotel u kojem su smješteni, do toplog obroka im je nemoguće doći. Dodaje i kako policajci koji paze na državnu granicu sa Srbijom rade u kontejnerima u kojima nema grijanja. 
 
 
Sindikat upozorava na upitnu nutritivnu vrijednost obroka
 
Sindikat policijskih službenika upozorava ministra Božinovića da policajci na ispomoći na Graničnom prijelazu Bajakovo dobivaju lunch paket upitne nutritivne vrijednosti. Naime, "osuđeni" su na suhi obrok koji se sastoji od kruha, paštete ili salame, 1,5 l obične vode i voća ili napolitanki. To je zaliha hrane za cijeli dan. Centar u kojem su smješteni je uz autocestu i u blizini ne postoji restoran s toplim obrocima, a prva trgovina udaljena je 10 kilometara.  
 
Lunch paket
 
Sindikat navodi i kako se tehnička pomagala koriste za kontrolu i nadzor kretanja policajaca umjesto migranata. 
 
Dopis koji je Sindikat policijskih službenika uputio ministru unutarnjih poslova Davor Božinoviću prenosimo u cijelosti. 
 
"Ministre Božinović,
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikatu policijskih službenika obratio se veći broj policijskih službenika koji su upućeni kao ispomoć na postajno područje PGP Bajakovo, PU vukovarsko-srijemske, u cilju zaštite državne granice s pritužbama na nehumane uvjete rada i kršenje odredbi Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike", piše u dopisu sindikata.
 
12 sati provode na kiši, snijegu i vjetru
 
"Naime, policijske službenike koji dolaze na ispomoć raspoređuje se na teren u šumu i druge nepristupačne terene u pješačkim ophodnjama bez vozila, dok se policijske službenike PGP Bajakovo raspoređuje u vozila i kontejner na nadzornoj točki koji nema struju niti bilo kakav izvor grijanja. Uz tu činjenicu, u ovim zimskim uvjetima niskih temperatura, kiša, vjetra i snijega navedenim policijskim službenicima ne osiguravaju se češće izmjene s policijskim službenicima koji službu obavljaju u vozilima, a prema nekima se postupa do te mjere da ih se ostavlja vani cijelu smjenu od 12 sati, izložene navedenim vremenskim uvjetima, u radnom vremenu organiziranom u turnusima (12 - 24 - 12 - 48). Ovakvim ponašanjem rukovoditelja PGP Bajakovo apsolutno se ne brine o sigurnosti i zdravlju te kategorije policijskih službenika i time se krše zakonski propisi, a što bi u konačnici moglo rezultirati povećanim brojem obolijevanja policijskih službenika te njihovim odlascima na bolovanje. Naime, upozoravamo da u konkretnom slučaju poslodavac, odnosno rukovoditelj PGP Bajakovo, ne smije policijskog službenika stavljati u nepovoljniji položaj naspram drugog i da sukladno čl. 34. st. 4. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike policijski službenik u tom slučaju može napustiti svoje mjesto rada radi neprovedenih propisanih mjera zaštite na radu, u kojem slučaju ima pravo na naknadu plaće za razdoblje dok se ne provedu mjere zaštite na radu", dodaje se u dopisu.
 
"Isto tako, policijski službenici se žale na nemogućnost korištenja prava na odmor (stanku) u trajanju od sat vremena koja im pripada za 12 sati rada, čime se krše odredbe čl. 10. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike pa svoje pravo praktički "poklanjaju" službi, čemu se ne bi ni protivili da su uvjeti rada humaniji i pošteniji. Poznata nam je činjenica da djelatne vojne osobe na terenu imaju smjenu straže svaka 2 sata u bilo kojim uvjetima, stoga je napose nevjerojatno da policijski službenik na zaštiti europske granice bude neprekidno 12 sati u šumi i u takvim vremenskim i nehumanim uvjetima bez mogućnosti bar korištenja odmora", stoji u dopisu Sindikata policijskih službenika upućenom ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću.
 
Nadređeni vrše nadzor policajaca umjesto migranata
 
"Ukazano nam je i na neadekvatno i nadasve neprofesionalno korištenje tehničkih pomagala od pojedinih rukovoditelja koji tehničku opremu u vidu stacionarnih kamera koriste za kontrolu i nadzor kretanja policijskih službenika, a da pritom zaboravljaju za što je ta oprema namijenjena, a to je da se s njom prati kretanje migranata uz državnu granicu, čime se navedena oprema koristi suprotno regulama i svrsi za koju je nabavljena i dobivena od strane Europske unije. Takvo ponašanje pojedinih rukovoditelja oštro osuđujemo i tražimo njihovu disciplinsku odgovornost zbog neovlaštenog ili nenamjenskog korištenja sredstava Ministarstva što je čl. 96. st. 1. t. 9. Zakona o policiji određeno kao teška povreda službene dužnosti", dodaje se u dopisu.
 
"Ovom prilikom također želimo skrenuti pozornost i na probleme vezane za Smještajno-obučni centar Spačva koji se nalazi na autocesti Županja - Lipovac, na kojeg policijski službenici nemaju primjedbi po pitanju smještaja, ali problem je što u njemu kuhinja još uvijek nije u funkciji pa su policijski službenici na ispomoći „osuđeni“ praktički na jedan "lunch" paket dnevno čija je nutritivna vrijednost upitna (kruh, pašteta ili salama, 1,5 l obične vode i voće ili napolitanke). Postavlja se ozbiljno pitanje kako da policijski službenici na terenu, koji pješače skoro 12 sati u službi, prežive taj dan na jednom ovakvom "sadržajnom lunch paketu". Jedan suhi obrok tijekom cijelog dana policijskom službeniku, koji se nalazi na terenskom radu, nije dovoljan da zadovolji svoje dnevne potrebe za unosom hrane, a obzirom da se navedeni centar nalazi na autocesti i da nigdje u blizini ne postoji restoran, praktički, navedeni policijski službenici nemaju si mogućnost osigurati topli obrok pa im puni iznos terenskog dodatka apsolutno ne predstavlja ništa. Prva trgovina je udaljena preko 10 km dok je način dolaska do nje problematičan jer se sam centar nalazi na autocesti, a k tome u njoj se može kupiti samo suha prehrana", piše u dopisu sindikata.
 
Traže od ministarstva da se osiguraju humani uvjeti rada
 
"S razlogom se pitamo može li policijski službenik koji čuva vanjsku granicu Europske unije dnevno preživjeti s takvim obrokom i zar ovi uvjeti rada nisu sramotni i ne ruše li dostojanstvo hrvatskog i europskog policajca.
Ako Ministarstvo nije u mogućnosti osigurati humane uvjete rada ovim policijskim službenicima, zahtijevamo da se onda vrati prijašnji način obavljanja ispomoći u PGP Bajakovo, koji se obavljao na način da su policijski službenici odlazili na ispomoć službenim kombijem svojih ustrojstvenih jedinica, kojeg su koristili za nadzor granice i po završetku smjene vraćali se u svoje ustrojstvene jedinice. Kada se provodio takav način ispomoći nitko nam se nije obratio za pomoć", dodaje se u dopisu Sindikata policijskih službenika.
 
"I da budemo sasvim jasni, policijski službenici ne bježe od posla i spremni su i pretrpjeti otežane uvjete rada, ali je uz sve navedene probleme definitivno i krajnje neprihvatljivo postupanje i ponašanje pojedinih rukovoditelja PGP Bajakovo prema tim policijskim službenicima. Javnost smatra da je hrvatski policajac adekvatno opremljen i da su mu osigurani nužni uvjeti za očuvanje hrvatske i europske granice, dok je surova stvarnost i istina sasvim drugačija jer nam se pojedini policijski službenici žale da hodaju po šumi u starim i dotrajalim čizmama koje propuštaju vodu, stoga se kao sindikat smatramo obveznim reagirati na brojne pritužbe naših kolega sa zahtjevom za hitnim rješavanjem nastale situacije.
 
Molimo Vas da naložite nadležnim službama hitno inspiciranje navedene problematike u PGP Bajakovo, kao i poboljšanje uvjeta rada te da nas iste izvijeste o utvrđenim činjenicama i poduzetim mjerama i radnjama", zaključak je dopisa koji je Sindikat policijskih službenika uputio ministru unutarnjih poslova Davor Božinoviću.
 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara