Pogledajte tehnološko čudo 21. stoljeća: Teleskop Alma dat će nam uvid u rađanje svemira

Pogledajte tehnološko čudo 21. stoljeća: Teleskop Alma dat će nam uvid u rađanje svemira

Foto: ALMA

TEHNOLOŠKO čudo 21. stoljeća, kompleksni teleskop Alma, počeo je sa svojom "znanstvenom Odisejom" otkivanja "kozmičke zore".

Alma je zapravo veliki antenski kompleks lociran u čileanskoj pustinji Atacami, te predstavlja najkompleksniji teleskop ikad napravljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Almina misija je da proučava procese koji su se događali u periodu od nekoliko stotina milijuna godina nakon formiranja svemira, kada su zasjale i prve zvijezde. Pronalasci Alme trebali bi objasniti zašto svemir danas izgleda tako kako izgleda.

Diego Garcia, jedan od astronoma koji sudjeluje u projektu, smatra kako će nas konstrukcija ovog gigantskog teleskopa uvesti u "zlatno doba astronomije". "Moći ćemo shvatiti početak svemira, i vidjeti kako su se formirale galaksije. Saznat ćemo puno novih stvari o tome kako svemir funkcionira", kazao je za BBC.

Vidi detalje koje Hubble ne može zabilježiti

Alma se stalno nadograđuje još od 2003. godine, a dodavanjem novih antena teleskop može "vidjeti sve dalje u svemir i sve detaljnije promatrati procese formiranja zvijezda".

Odrađeno je testiranje sustava sa 20 antena, te su dobivene sve potrebne licence, pa Alma sad može krenuti u lov za prvim znanstvenim otkrićima. Prve fotografije koje je Alma snimila pokazuju koliziju dvaju galaksija, znanih kao Antennae galaksije. Takve sudare mogu vidjeti i optički teleskopi, poput Hubblea, ali Alma može bilježiti i svjetlost koja nije vidljiva ljudskom oku, te prikazati velike oblake gustog hladnog plina od kojeg se formiraju nove zvijezde.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara