Pokopani posmrtni ostaci Joerga Haidera

GOTOVO mjesec dana nakon što je austrijski ultradesničar Joerg Haider poginuo u teškoj prometnoj nesreći blizu Klagenfurta, u austrijskoj pokrajini Koruška na Haiderovom obiteljskom imanju su pokopani njegovi posmrtni ostaci.

Haiderovo tijelo je kremirano, a pepeo je pohranjen na obiteljskom imanju u Barentalu. Time su prekinute kontroverze oko toga zašto Haiderovi posmrtni ostaci još nisu pokopani. Ostaci su kremirani odmah čim su stigli u lokalni krematorij, rekao je upravitelj krematorija Andreas Waldher koji pri tom nije rekao gdje su se ostaci nalazili proteklih tjedana.

18. listopada održan je posljednji ispraćaj 58-godišnjeg Joerga Haidera na kojem su se u Klagenfurtu okupili najviši predstavnici državne vlasti u Austriji te oko 25.000 ljudi.

Nakon što je Haider poginuo 11. listopada, istražni sudac je naložio obdukciju njegovog tijela. Utvrđeno je da je Haider u krvi imao 1,8 promila alkohola. Poginuo je prilikom pretjecanja na cesti vozeći brzinom od 142 km/h i to na dionici prometnice na kojoj ograničenje brzine iznosi 70 km/h.

Nakon ispraćaja u Klagenfurtu njegovo tijelo nije kremirano, već je njegova supruga Claudia htjela ponovljenom obdukcijom doznati "što se zapravo dogodilo".

Haider je za života svojim političkim stavovima i nastupima budio brojne kontroverze, a posljednju noć svoga života navodno je proveo u jednom gay baru u Klagenfurtu gdje je prema tvrdnjama nekih očevidaca, s nepoznatim mladićem pio votku.

R.I. 
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara