Polančecovi prsti u pekmezu: Potpredsjednik Vlade bio mozak operacije preuzimanja Podravke?

Polančecovi prsti u pekmezu: Potpredsjednik Vlade bio mozak operacije preuzimanja Podravke?

Tekst: I.Kri.
Foto: Goran Mehkek (Cropix)

POTPREDSJEDNIK Vlade Damir Polančec predmet je istrage Uskoka zbog malverzacija s dionicama Podravke.

Uskok, navodno, prikuplja dokaze koji bi trebali potkrijepiti tezu kako je Polančec bio poticatelj i organizator te politički mentor menadžerima Podravke koji su u pritvoru zbog optužbi da su se udružili u svrhu nezakonitog preuzimanja koprivničke tvrtke, piše Večernji list. Navodno je Polančec, u razdoblju od tri godine koliko je bio ministar, stekao dionice Podravke u vrijednosti od 10,5 milijuna kuna.

Polančec bio mentor u akciji kupovanja Podravke njezinim novcem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz poslovne dokumentacije koju je prikupio Uskok navodno se može vidjeti kako je baš potpredsjednik Vlade, čiju smjenu traži oporba i dio vladajuće koalicije, bio mentor i podrška da se novcem Podravke kupe njezine dionice i to za njegov i račun drugih menadžera. Polančec je Podravkine dionice kupovao 2004., 2006., 2007. i prošle godine kada je iskoristio i svoje pravo na opcijske dionice.

Do toga podatka su istražitelji došli prateći trag poreza na dohodak koji je Podravka uplaćivala u državni proračun za svoje menadžere sa opcijskim dionicama. Za Polančeca je u 2004. godini uplaćeno 90.360 kuna, u 2006. godini 534.720 kuna, u 2007. godini 446.772 kune te u 2008. godini 517.507 kuna. Jedino u 2005. godini, kada je ušao u Vladu Ive Sanadera, ministar gospodarstva nije koristio pravo na opcije.

Polančec će nakon smjene aktivirati svoj zastupnički mandat 

Sveukupan iznos toga poreza je 1,589.359 kuna, a kako se on plaća po fiksnoj stopi od 15 posto, ispada kako potpredsjednik Vlade ima 10,5 milijuna kuna vrijednosti Podravkinih dionica. Polančec te svoje prihode nije prikazao niti u svojoj imovinskoj kartici. Navodno će potpredsjednik Vlade, ukoliko mu Jadranka Kosor otkaže povjerenje i smjeni ga, aktivirati svoj zastupnički mandat koji bi ga štitio od kaznenog progona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara