Polarni medvjedi siju strah po ruskom otočju. Proglašeno izvanredno stanje

Polarni medvjedi siju strah po ruskom otočju. Proglašeno izvanredno stanje
Foto: 123rf

ZABAČENA ruska regija proglasila je izvanredno stanje zbog invazije desetaka polarnih medvjeda na naseljena mjesta, objavili su lokalni dužnosnici.

Vlasti na otočju Nova Zemlja, domu nekoliko tisuća ljudi, kažu da je zabilježeno nekoliko slučajeva u kojima su medvjedi napali ljude i ušli u kuće i javne zgrade, piše BBC.

Polarne medvjede pogađa globalno zatopljenje i sve su više prisiljeni dolaziti na kopno u potrazi za hranom.

Rusija ih je proglasila ugroženom vrstom. Lov na medvjede je zabranjen, a državna agencija za zaštitu okoliša odbila je izdati dozvole da ih se ustrijeli.

Medvjedi se ne boje

Medvjedi se ne boje policijskih patrola i sirena kojima ih tjeraju, što znači da je potrebno poduzeti radikalnije mjere, kažu dužnosnici.

Ako ostale mjere ne urode plodom, jedini odgovor mogao bi biti kontrolirani odstrel, upozoravaju.

U glavnom otočnom mjestu Belušja Guba opažena su 52 medvjeda, a između šest i deset ondje ih stalno boravi.

"Na Novoj Zemlji sam od 1983. Nikada nije bilo ovako masovne invazije polarnih medvjeda", rekao je lokalni načelnik Viganša Musin.

"Život je neizdrživ"

Njegov zamjenik kaže da je život stanovnika postao neizdrživ.

"Ljudi su uplašeni, boje se izaći iz kuća i obavljati svakodnevne poslove, roditelji ne žele slati djecu u školu i u vrtić", rekao je Aleksander Minajev.

Zbog otapanja arktičkog leda uslijed klimatskih promjena, polarni medvjedi mijenjaju svoje lovne navike i sve više vremena provode na kopnu tražeći hranu, što dovodi do potencijalnog sukoba s ljudima, navodi BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara