Policija traga za Srbinom, 1992. je Hrvatu ušao u kuću i na tavanu ga ubio nožem

Policija traga za Srbinom, 1992. je Hrvatu ušao u kuću i na tavanu ga ubio nožem
Ilustracija: Screenshot YouTube

POLICIJSKI službenici Policijske uprave karlovačke su, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci i Sigurnosno-obavještajnom agencijom, proveli kriminalističko istraživanje nad dvojnim državljaninom Hrvatske i Srbije (r. 1967.) zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na štetu hrvatskog državljanina (r. 1925.).

Spomenutog 52-godišnjeg dvojnog državljanina se sumnjiči da je 9. travnja 1992. godine, kao 25-godišnji pripadnik paravojne jedinice u sklopu 5. Kordunaške brigade Teritorijalne obrane Vojnić, na privremeno okupiranom mjestu Ribari na karlovačkom području, tijekom oružanog sukoba između . JNA i paravojnih postrojbi tzv. RSK-a s Hrvatskom vojskom te tijekom napada na Republiku Hrvatsku, zajedno s još jednom osobom, počinio ratni zločin na štetu hrvatskog državljanina, tada 67-godišnjeg civila ( r. 1925.).

S još jednom osobom ušao Hrvatu u kuću i na tavanu ga nasmrt izbo

Sumnja se da je osumnjičeni zajedno s još jednom osobom došao u dvorište obiteljske kuće u vlasništvu oštećenog civila, da bi nakon kraćeg razgovora otišli na tavan navedene obiteljske kuće, gdje mu je osumnjičeni hladnim oružjem zadao više ubodno-reznih rana od kojih je oštećeni na mjestu događaja preminuo.

Opisani način postupanja osumnjičenog protivan je odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba te je Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci dostavljeno posebno izvješće.

Osumnjičeni je nedostupan nadležnim državnim tijelima Republike Hrvatske te je za njim raspisana potraga, priopćila je policija. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara