A ŠTO POLITIČARI KAŽU O TODORIĆU? Većina bi ga spašavala, jedan bi ga pustio da propadne

A ŠTO POLITIČARI KAŽU O TODORIĆU? Većina bi ga spašavala, jedan bi ga pustio da propadne

Foto: Index

FINANCIJSKI problemi Agrokora izazvali su zabrinutost kod investitora, što o njima kažu hrvatski političari?

Stav HDZ sličan je Agrokorovom, ministar Marić koji je donedavno bio Todorićev direktor jučer je novinarima citirao priopćenje iz te kompanije naglasivši kako je kompanija stabilna te da ne postoje rizici što se tiče vraćanje obaveza. Premijer Plenković govorio je o važnosti te kompanije i kazao kako "vjeruje da ljudi koji upravljaju vode računa o svim aspektima racionalnog poslovanja".

 


Prognoze o mogućem bankrotu kompanije ili izlasku na burzu koji bi vjerojatno doveo do cijepanja kompanije i neminovnog otpuštanja uslijedile su nakon što je snižen rejting tvrtke, a potom su i snažno potonule obveznice nakon što je, zbog loših uvjeta, odbijen sindicirani kredit. Kružile su i glasine o kašnjenju plaća, no iz Agrokora su sve demantirali.

Index je razgovarao s nekoliko političara, pitali smo ih što bi potresi u Agrokoru i eventualne vlasničke promjene značile za hrvatsko gospodarstvo? Je li to privatna stvar kompanije odnosno vlasnika i Agrokorovih kreditora? Treba li ih prepustiti tržištu ili se treba država oko toga angažirati? Je li već dovoljno napravila?

Borci za prezadužene bi ga puštali tržištu

Sve su stranke složne. Agrokor je važan zbog broja zaposlenih i bilo bi dobro da se sačuva, pa ako treba neka se i država uključi. Zanimljiv je paradoks da bi jedino borci za prezadužene, sada kad je Todorić u pitanju, pustili da Agrokor propadne. Stranke koje se smatraju liberalnima, kao što je HNS, kad je Agrokor u pitanju zagovaraju državnu pomoć. Ipak, u Pametnom kažu da su zakoni jednaki za sve, a ukoliko netko želi preuzeti dijelove kompanije država tu ne može i ne treba intervenirati.

"Nadamo se da će Agrokor imati snage i mogućnosti naći odgovarajuće rješenja za svoje poslovne izazove. Najvažnije da u tom procesu sačuva 60.000 radnih mjesta u Hrvatskoj i regiji, zaštiti proizvodnju hrane i vode te poljoprivredni sektor", komentirao je za Index Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Tomislav Panenić (Most), saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva, kaže kako se problemi najveće hrvatske tvrtke odražavaju na cijelo gospodarstvo, te da država treba pomagati svojim tvrtkama. "Bez obzira na sve probleme oko kojih se raspravljalo kao i o mogućem pogodovanju njima. Nadam se da će oni pronaći rješenja, a naravno da i mi kao država moramo stati iza svih tvrtki pa i njih. Teško je zamisliti scenarij da dođe do cijepanja koncerna ili tektonskih promjena kao što je promjena vlasničke strukture. To bi rezultiralo poremećajem na tržištu rada. Ako pada rejting Agrokora sigurno da to nije dobro za rejting Hrvatske," rekao je.

Todorićev model je neodrživ, unatoč subvencijama i državnim kreditima

Srđan Gjurković (HNS), potpredsjednik strane ističe kako je na Todorićev koncern vezan veliki broj tvrtki, većih i malih proizvođača i OPG-ova. I zato, kaže HNS-ovac, država mora voditi računa da osigura što kvalitetniji rast svima, pa i njima. "I Nijemci uskaču kad im je industrija u krizi, zbog zapošljavanja. Postoje periodi kad ste osjetljiviji, Agrokor se izložio u investicijskom ciklusu i preuzeo Mercator. Treba biti dobronamjeran i pružiti ruku. Ne bi pametovao kako će oni to riješiti vjerujem da imaju dobre menadžere. Ali smatram da im država zbog velikog broja zaposlenih treba pružiti ruku", komentirao je.

Saborski zastupnik Ivan Pernar (Živi zid) kaže kako je Todorićevo poslovanje neodrživo te da ima veću kamatu na dugove nego što mu rastu prihodi. "Kad gledate omjer imovine i duga, vidi se da je sve više je dužan, taj proces vodi u propast. Zapitajte se kako bi poslovao da ne dobiva milijunske subvencije i da mu HBOR ne daje povlaštene kredite? Koliko mu je budućnost crna najbolje svjedoči koliko kasni s plaćanjem dobavljačima.

Agrokor treba pustiti da propadne jer je Todorićev ekonomski model neodrživ. Samo idu iz kredita u kredita iz duga u dug, to je isti model kakav je imao Miroslav Kutle, koji je srećom zaustavljen. A ovaj je napumpao balon od 25 milijardi kuna", kazao je za Index. 

Puljak: Nema razloga da neka druga pravila vrijede za Agrokor


Iz stranke Pametno kažu kako je svaka najava problema u tvrtki sa 60.000 zaposlenih razlog za oprez. Ipak, Marijana Puljak u svom odgovoru za Index ističe kako postoje zakoni koji vrijede za sve tvrtke u problemima, pa nema razloga da neka druga pravila vrijede za Agrokor.

"Stvari se ne prepuštaju tržištu u ovom slučaju, nego pravilima i institucijama. Ako govorimo o tome da ih zbog ove situacije može preuzeti neki drugi vlasnik, strani maloprodajni lanac ili netko drugi, to je već stvar koju će regulirati tržište i tu država ne može niti treba intervenirati", kazala je Marija Puljak.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara