Političke stranke su privilegirane: Podaci o financijskom poslovanju se prikupljaju, ali se javno ne objavljuju

Političke stranke su privilegirane: Podaci o financijskom poslovanju se prikupljaju, ali se javno ne objavljuju

Foto: Hina

UDRUGA Transparency Hrvatska  smatra da se afera "Madison" ne može završiti trodnevnim medijskim objavama u cilju dnevno političkih obračuna aktera na političkoj sceni, površnih ekspertiza neovisnih stručnjaka ili zainteresirane javnosti, priopćili su iz Udruge.

Financijsku kontrolu poslovanja političkih stranaka, kao i svih ostalih neprofitnih organizacija moraju sustavno provoditi inspektori financijskog nadzora u Ministarstvu financija kao što propisuje čl.40 Zakona, smatraju u Udruzi.

"Zašto se Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija dosljedno ne primjenjuje jednako na sve neprofitne organizacije? Načelo jednakopravnosti ključ je vraćanja povjerenja građana u političke institucije.

Iako se u Registru neprofitnih organizacija nalaze svi osnovni podaci o neprofitnim organizacijama, javno se ne objavljuju financijski izvještaji koji se periodično prikupljaju i to ne samo za političke stranke, već i one pravne subjekte koji se vode u registru udruga poslodavaca, sindikalnih i stranih udruga.

Uspostava jednostavnih i jasnih pravila bez izuzetaka temelj je transparentnosti, a on počiva na dostupnosti informacija. Financijski pokazatelji poduzetnika se javno objavljuju, a poduzetnike nitko nije tražio suglasnost kako bi ti podaci bili svima dostupni. Isto pravilo mora vrijediti i za političke stranke, tim više što se većina njih financira iz javnih izvora i svaki građani je itekako zainteresiran znati kako se raspolaže javnim novcem. " istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Udruge Transparency.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara