Poljska bi mogla početi zatvarati ugljenokope, predviđaju se štrajkovi

Poljska bi mogla početi zatvarati ugljenokope, predviđaju se štrajkovi
Screenshot: You Tube

NAJVEĆI poljski proizvođač ugljena - državni PGG, u idućih bi nekoliko dana mogao najaviti znatno smanjenje proizvodnje i zatvaranje brojnih rudnika, kao dio plana restrukturiranja koji bi mogao potaknuti proteste rudara, navode industrijski izvori.

Gotovo 80 posto električne energije u Poljskoj potječe od ugljena

Gotovo 80 posto električne energije u Poljskoj potječe od ugljena, a ta se zemlja nije, poput drugih članica EU-a, obvezala na "ugljičnu neutralnost" do 2050. godine.

Uprava PGG-a sastat će se sutra s predstavnicima sindikata kako bi predstavila plan restrukturiranja. Prijedlog će uključivati ​​zatvaranje nekoliko rudnika i zadržavanje samo najučinkovitijih, uz smanjenje rudarskih plaća, navode dva izvora upoznata sa situacijom.

Jedan od izvora rekao je da će to rezultirati smanjenjem godišnje proizvodnje PGG-a za puno više od 10 posto, ali i da proizvodnja neće biti upola manja nego što je sada. Drugi je izvor rekao kako bi cilj mogao biti potpuno zatvaranje rudnika ugljena u regiji Šleskoj do 2036.

Rudnike predviđene za zatvaranje preuzet će državno poduzeće SRK

Rudnike predviđene za zatvaranje preuzet će državno poduzeće SRK koje će ih postupno ugasiti, a rudarima će, kako se doznaje, biti ponuđene izdašne otpremnine, dok bi onima koji su blizu umirovljenja trebao biti ponuđen plaćeni dopust.

Glasnogovornik PGG-a odbio je komentirati te informacije, kao i predstavnici sindikata.

Ranije ove godine sindikati su kritizirali vladu da nije zaustavila uvoz ugljena iz Rusije u vrijeme rastućih zaliha u domaćim rudnicima.

PiP je preuzeo vlast 2015. godine, a tada je obećavao zadržavanje ugljenokopa

Plan restrukturiranja rudnika dolazi ubrzo nakon što je predsjednik Andrzej Duda, saveznik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiP), izborio novi predsjednički mandat, što je bilo važno za PiP da nastavi svoje reforme.

PiP je preuzeo vlast 2015. godine, a tada je obećavao zadržavanje ugljenokopa. No od tada su postupno zatvoreni brojni rudnici i projekti povezani s ugljenom, a vlada je istovremeno poticala ulaganja u solarnu energiju.

Vladini dužnosnici, međutim, u više su navrata govorili da će ugljen dugo ostati važan izvor energije za Poljsku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara