Poljska odbila Europu u više brzina, neće potpisati deklaraciju s rimskog summita?

Poljska odbila Europu u više brzina, neće potpisati deklaraciju s rimskog summita?

Foto: FAH

POLJSKA bi mogla ne potpisati konačnu deklaraciju s europskog summita u Rimu koji se održava u subotu i nedjelju, ako dokument ne bude sadržavao točke koje ona smatra prioritetnima, izjavila je u četvrtak premijerka Beata Szydlo.

Može se dogoditi da rimska deklaracija ne bude potpisana "ako ne dođe do konsenzusa, ako se svi ne slože", kazala je ona odgovarajući na pitanje privatne postaje TVN24.

"Postoji među nama nepisani dogovor da ako do petka ne dođemo do sporazuma, neće biti nikakvog dokumenta jer se u subotu ne predviđaju rasprave", dodala je ona ističući da se još nastavlja s radom na tekstu.

Glede poljskih prioriteta, Szydlo je navela jedinstvo Europske unije, obranu u uskoj suradnji s NATO-om, jačanje uloge nacionalnih parlamenata i "načela zajedničkog tržišta koja ne smiju razdvajati nego ujedinjavati".

Poljska odbija Europu u više brzina

Kada se radi o prvom prioritetu, on znači da Poljska odbija prihvatiti princip Europe više brzina, što je jedan od pet scenarija koje je za budućnost Europe predložila Europska komisija.

Taj model podrazumijeva da neke zemlje mogu ići u dublje i tješnje integracije, da pri tome ne moraju čekati ostale članice.

Zemlje srednje i istočne Europe pribojavaju se da bi takav scenarij mogao stvoriti različite kategorije država članica, važnije i manje važne zemlje, a neki čak govore o ponovnom podizanju željezne zavjese, koja je dijelila Europu nakon Drugog svjetskog rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara