Poljska oporba nije se uspjela ujediniti, izbori već u jesen

Poljska oporba nije se uspjela ujediniti, izbori već u jesen
Foto: EPA

POLJSKA oporba nije uspjela formirati jedinstveni blok lijevog centra koji bi se mogao suprotstaviti vladajućoj stranci Pravo i pravda (PiS) na parlamentarnih izborima kasnije ove godine, izjavili su čelnici dviju oporbenih stranaka.

Građanska platforma (PO), najveća oporbena stranka, natjecat će se na izborima zajedno s manjim strankama - Modernom strankom i Poljskom inicijativom - ali nije uspjela postići dogovor sa Savezom demokratske ljevice (SLD), rekao je čelnik PO-a Grzegorz Schetyna.  

Čelnik SLD-a Wlodzimierz Czarzasty kazao je da će njegova stranka formirati ljevičarski blok sa strankama Proljeće i Ljevica zajedno i kritizirao je Schetynu zbog njegove odluke.

"(To je) ogroman korak prema pobjedi PiS-a", istaknuo je on kako prenosi poljska novinska agencija PPA.

Datum izbora još nije poznat

Lokalni mediji su izvijestili da je Schetyna bio protiv nekih od kandidata koje je Czarzasty želio na izborima.

Na europskim izborima u svibnju lijevi centar i ljevičarske stranke, uključujući PO, Modernu stranku, SLD, Kršćansko-demokratsku poljsku narodnu stranku (PSL) i Zelene, nastupili su zajedno kao jedinstveni blok.

Datum poljskih parlamentarnih izbora još mora odrediti predsjednik, ali po zakonu su previđeni između 13. listopada i 10. studenoga. PiS u anketama trenutačno uživa potporu od oko 43 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara