Poljska podržava ulazak Hrvatske u Schengen

Poljska podržava ulazak Hrvatske u Schengen
Foto: Hina

VARŠAVA podržava ulazak Hrvatske u Schengen, rekao je ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz nakon sastanka s hrvatskom kolegicom kojim je počeo službeni posjet Zagrebu. 

"Nadam se da će sljedeći put kada dođem u Zagreb taj dolazak biti u schengenskom režimu", rekao je poljski gost nakon sastanka s  ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

Gospodarska i suradnja u obrani, budućnost Europske unije s obzirom na Brexit, višegodišnji proračun EU-a, suradnja u infrastrukturi, digitalizaciji i energetici s naglaskom na Inicijativu tri mora i povezivanje poljskog i hrvatskog LNG terminala bile su teme razgovora šefova diplomacija dviju zemalja koje blisko dijele stajališta u nizu pitanja, napose u sigurnosti i obrani, rekla je ministrica. 

"Energetska sigurnost temelj je svake druge sigurnosti", rekla je ministrica naglasivši da je energetska diverzifikacija u tome ključna.  

Diverzifikaciji trebaju pridonijeti LNG terminal na Krku, odnosno poljski LNG terminali u Świnoujśceu na Baltičkom moru koji će se spojiti i uklapaju se u Inicijativu povezivanja tri mora, Jadranskog, Crnog i Baltika. 

"To može biti kralješnica gospodarstva" koja će potaknuti različite oblike gospodarske suradnje, rekao je Czaputowicz.  

Pozdravili su gospodarsku suradnju dviju zemalja koja u ovom trenutku prelazi milijardu i sto milijuna eura.

Međutim, "postoji puno veći potencijal", rekao je ministar Czaputowicz.

"Poljski investitori su vrlo zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku, a i mi smo otvoreni" za ulaganja hrvatskih gospodarstvenika, dodao je. 

Posebno su zadovoljni turističkim segmentom gospodarske suradnje.

Poljaci su četvrti po brojnosti gosti, rekla je ministrica, a njezin poljski kolega izvijestio je da je njih milijun lani turistički posjetilo Hrvatsku.

Hrvatsko predsjedanje EU-om u 2020. 

Hrvatska će predsjedati EU-om u prvoj polovici 2020., u iznimno osjetljivom i važnom razdoblju za Europsku uniju nakon izbora za Europski parlament i u vrijeme kada će se pregovarati o europskom proračunu, rekao je poljski šef diplomacije.

Hrvatska je Poljskoj važan partner u pitanju proširenja i "drago nam je da je to pitanje" jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja, rekao je.

Poljska ove godine predsjeda Berlinskim procesom, diplomatskom inicijativom za dalje proširenje EU-a. Nedavno je završen ministarski sastanak u Varšavi, a ove godine održat će se na tu temu i sastanak u Poznańu.

Proširenje EU-a i Istočno partnerstvo nije pitanje samo sigurnosti već i gospodarskih postignuća, rekao je. 

Početkom ove godine Hrvatska i Poljska potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji. Na sastanku je poljski ministar vanjskih poslova zahvalio Hrvatskoj za sudjelovanje 80 hrvatskih vojnika u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj.

"Dvije su zemlje na obilježavanju 70. godišnjice NATO-a u Washingtonu odaslale poruku o važnosti članstva u tom savezu", rekla je ministrica. 

"U vremenu sve većih sigurnosti izazova trebamo uložiti sve napore da se transatlantsko savezništvo ne samo održi nego i razvije", rekla je Pejčinović Burić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara