Poljska prodavala meso bolesnih krava u EU. Je li završilo i u Hrvatskoj?

Poljska prodavala meso bolesnih krava u EU. Je li završilo i u Hrvatskoj?
Screenshot, Video: YouTube (Superwizjer TNV)

NAKON što su mediji objavili snimke iz jedne poljske klaonice koja je klala bolesne krave i obrađivala njihovo meso, načelnik sektora veterinarske inspekcije Gordan Jerbić izjavio je u utorak da meso iz te klaonice nije nikada uvezeno u Hrvatsku pa nema bojazni za domaće potrošače.

UPOZORAVAMO VAS DA SU FOTOGRAFIJE I VIDEO UZNEMIRUJUĆI. GLEDATE IH NA VLASTITU ODGOVORNOST.

"Uvidom u dokumentaciju koja prati svaku životinjsku pošiljku koja se unosi u Hrvatsku, ustanovljeno je da iz te klaonice nikada nije uvezeno meso u Hrvatsku", izjavio je Jerbić novinarima nakon što su i hrvatski mediji prenijeli tajne snimke koje pokazuju iznimno bolesne krave, koje se krijumčare u poljsku klaonicu te se obrađuju bez gotovo ikakve veterinarske inspekcije.

Jerbić je dodao kako je veterinarska inspekcija protekle godine, vezano uz kontrole živih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, napravila više od 14.000 službenih kontrola. Tom prilikom, samo što se tiče svježeg mesa, uzeto je preko 4500 uzoraka domaćeg i uvezenog mesa.

Velika kontrola prošle godine

Veterinarska inspekcija podnijela je oko 700 optužnih prijedloga vezanih uz nesukladnosti, higijenu proizvoda životinjskog podrijetla i opremu koja se nalazi u objektima proizvodnje te je podneseno 17 kaznenih prijava nadležnom sudu.

Istaknuo je da veterinarska inspekcija provodi kontrolu mesa "od farme do stola". Na farmama se provodi kontrola mjera zaštite od zaraznih bolesti i kontrola dobrobiti životinja. Inspekcija pregledava životinje prije klanja i utvrđuje ispravnost mesa i mesnih proizvoda nakon klanja, kao i prilikom pakiranja i transporta takvih proizvoda do krajnjeg potrošača.

Upitan za meso iz poljske klaonice, ustvrdio je kako je istraga još uvijek u tijeku.

"Postavili smo pitanje nadležnom tijelu Poljske i nismo dobili informaciju gdje je to meso završilo. No uvidom u dokumentaciju, ne postoji bojazan da je to meso završilo u Hrvatskoj", istaknuo je.

Potvrdio je i da Hrvatska uvozi određenu količinu mesa iz Poljske, a uglavnom je riječ o svježem junećem mesu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara