Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a u Zagrebu

HRVATSKO približavanje NATO-u i ovogodišnje hrvatsko predsjedanje Američkojadranskom poveljom bit će, prema najavama, glavne teme razgovora koje će u Zagrebu voditi pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Alessandro Minuto-Rizzo s hrvatskim dužnosnicima.

Minuto-Rizzo u četvrtak će doputovati u Zagreb, a službeni dio posjeta započet će predavanjem na Pravnom fakultetu o aktivnostima i transformaciji NATO-a i perspektivama Hrvatske za članstvo u NATO-u.

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a u petak će razgovarati s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović, te s ministrom obrane Berislavom Rončevićem.

Glavne teme razgovora bit će daljnje hrvatsko približavanje NATO-u, te ovogodišnje hrvatsko predsjedanje Američko-jadranskom poveljom. Hrvatska ministrica svog će gosta izvijestiti o svom nedavnom boravku u Washingtonu, a predstavit će mu i planove sastanaka i aktivnosti tijekom hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom.

Hrvatska će tijekom ove godine organizirati niz događaja na kojima će zemlje članice Američko-jadranske povelje (Hrvatska, Albanija, Makedonija i SAD), te njihovih gosti, izmijenili iskustva u svom približavanju Savezu i pripremi zajedničkih aktivnosti.

U travnju će na Brijunima biti organizirana konferencija ministara vanjskih poslova i obrane zemalja članica Američko-jadranske povelje, te baltičkih zemalja, koordinatori NATO-a sastat će se u svibnju u Dubrovniku, a konferencija posvećena euro-atlantskim integracijama bit će na visokoj razini organizirana u srpnju u Dubrovniku.

Američko-jadranska povelja potpisana je u svibnju 2003. godine u Tirani. Ta povelja formalizira potporu SAD-a Hrvatskoj, Makedoniji i Albaniji na njihovom putu u Sjevernoatlantski savez i predviđa suradnju triju država u ispunjavanju uvjeta za prijam u Savez.

Minuto-Rizzo posljednji je puta boravio u Zagrebu u studenome prošle godine, kada je kazao da je hrvatski napredak prema uključivanju u Sjevernoatlantski savez "znatan". On tada nije govorio o datumu pristupa Hrvatske NATO-u, istaknuvši da se radi o "tehničkom, a ne političkom pitanju".

Hrvatska je krajem listopada prošle godine u sjedištu NATO-a u Bruxellesu predstavila četvrti Godišnji nacionalni program za 2005.-2006. godinu Akcijskog plana za članstvo u Savezu (MAP).
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara