Pompeo poziva Europljane da zaustave nuklearne ucjene Irana

Pompeo poziva Europljane da zaustave nuklearne ucjene Irana
Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo ocijenio je u petak "neprihvatljivim" novo smanjenje obveza koje je Iran preuzeo u vezi sa svojim nuklearnim programom i pozvao Europljane da "zaustave ucjenjivanje" kojim se koristi Teheran.

"Upravo su objavili da će ubuduće više istraživati i razvijati svoje sustave nuklearnog oružja. To je neprihvatljivo", rekao je za lokalnu radijsku postaju prilikom posjeta saveznoj državi Kansasu, premda iranske vlasti tvrde da je njihov nuklearni program isključivo mirnodopski, a ne vojni.

"Činjenica da Iran zadržava velike mogućnosti obogaćivanja uranija pokazuje temeljnu slabost iranskog ugovora", dodao je poslije na Twitteru.

"Vjerujemo da će Velika Britanija, Francuska i Njemačka - civilizirane zemlje - donijeti odlučne mjere kako bi zaustavile nuklearno ucjenjivanje kojim se koristi Iran", napisao je još Pompeo na društvenoj mreži.

Te su tri europske zemlje i dalje privržene ugovoru koji su potpisale 2015. i udvostručile su napore ne bi li uvjerile Teheran da ispuni svoje obveze preuzete na temelju ugovora, unatoč drakonskim sankcijama Sjedinjenih Država.

Tako se Francuska ponudila za posrednika u organiziranju eventualnog susreta u četiri oka između američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegova iranskog kolege Hassana Rouhanija krajem rujna na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara