Pop blagoslovio novi ratni brod

Pop blagoslovio novi ratni brod
Screenshot: MORH

PROTOTIP obalnoga ophodnog broda Hrvatske ratne mornarice (HRM), koji je izgrađen u Brodosplitu, na svečanosti u Vojarni Admiral flote Sveto Letica - Barba u splitskoj Lori službeno je dobio ime Omiš, a obavljena je i njegova primopredaja.

Primopredaji ratnog broda nazočio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, koji ga je blagoslovio.

Brod je dugačak 43,25 metara, opremljen je automatskim topom promjera 30 milimetara i dvjema strojnicama promjera 12,7 milimetara, a ima i četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava.

Krstičević održao govor

Ministar obrane i izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Damir Krstičević je istaknuo da brod svojim karakteristikama unaprjeđuje sposobnost Obalne straže.

"Tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama ovaj obalni ophodni brod znatno će unaprijediti sposobnosti Obalne straže Republike Hrvatske u provedbi zadaća stalnog nadzora teritorijalnog mora i zaštićenog obalno-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske", rekao je ministar Krstičević. Istaknuo je kako je posebice radostan što je taj brod proizvod hrvatske brodogradnje, čime su Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska još jedanput pokazali kako su generatori gospodarskog razvoja i važan partner našim tvrtkama.
"Ovaj projekt omogućuje Brodosplitu i izlazak na dio svjetskog tržišta na kojem do sada nije bio zastupljen, a u Ministarstvu obrane imat će, kao i ostali pripadnici obrambene industrije, punu potporu", dodao je Krstičević.

Po njegovim riječima, Hrvatska vojska je usred procesa prilagodbe novim sigurnosnim izazovima koji zahtijevaju unaprjeđenje i dodatan razvoj sposobnosti.

"Kao što je Jadransko more sa svojim prirodnim bogatstvima i prometnim tranzicijskim pravcima važan dio Republike Hrvatske, tako i Hrvatska ratna mornarica mora biti važna grana Hrvatske vojske upravo kako bi mogla jamčiti sigurnost na Jadranskom moru", poručio je Krstičević.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara