Popustljivi HSS - baš po Sanaderovom guštu

Popustljivi HSS - baš po Sanaderovom guštu

PREMIJER Ivo Sanader danas je nakon sastanka sa čelnicima parlamentarnih stranaka i službeno izvijestio kako će se primjena ZERP-a za zemlje članice Europske unije odgoditi do ulaska Hrvatske u EU, dodavši kako vladajuća većina radi na prijedlogu zaključaka koji će Sabor izglasati i na kojemu će se to omogućiti.

> MIlanović u Vladu došao iz čiste kurtoazije

> "Izglasanjem ZERP-a Sabor daje dozvolu za ubijanje hrvatskog Jadrana"

Sanader tvrdi kako se "velika većina" saborskih zastupnika slaže s tim prijedlogom, odbijajući prokomentirati spada li u tu većinu i njegov koalicijski partner HSS i hoće li sudjelovati u izradi zaključka većine. "Sad se na tome radi", neodređeno je odgovorio.

"Ovdje se radilo o dilemi između dva nacionalna interesa", kazao je Sanader. "Mislimo da je brzo završavanje pregovora do ljeta 2009. važnije", dodao je.

Dok se ne izradi rješenje, ZERP ostaje za hrvatske ribare

Pošto se ZERP, koji se ni u kojem slučaju ne ukida, neće primjenjivai na članice EU, novinari su upitali Sanadera razmišlja li Vlada uopće o izjednačavanju prava hrvatskih ribara u ZERP-u u odnosu na Talijane i Slovence. Sanader kaže da ne samo da razmišlja, već i konkretno radi.

"Moje je nalog resornim ministrima da se pripremi takva odluka ili eventualna izmjena zakona koja bi u potpunosti izjenačila hrvatske ribare sa ostalima", konkretan je Sanader.

"Kritike SDP-a su površne"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacio je kritike SDP-ovaca da je Hrvatska zbog događanja oko ZERP-a izgubila dva mjeseca pregovora, nazvavši njihove kritike površnima.

"ZERP je primijenjen i to je činjenica koju se ne može mimoići, a Europska komisija i vijeće ministara su u prosincu prošle godine i u veljači ove godine pozivali Hrvatsku da ne primjenjuje ZERP na zemlje članice do završetka pregovora, a u duhu dogovora sa članicama i EU.  A što sam ja napravio? Pozvao sam na pregovore", kazao je Sanader, dodavši da je proglašenjem ZERP-a ispoštivana odluka prošlog saziva Sabora. Najavio je da će se kvadrilateralni pregovori nastaviti.

Kazao je da je odgovornost za ovakav razvoj događaja u potpunosti njegova i Vlade koju vodi.

Sanader se ugodno iznenadio HSS-ovom popustljivošću

Upitan o tome je li mu Olli Rehn dao jamstva da će se pregovori ubrzati ako se ZERP ne bude primjenjivao na članice EU, odgovorio je potvrdno, dodavši da o jamstvima o bržem ulasku Hrvatske u EU ne može govoriti.

Pohvalio je HSS kao "iznimno odgovornog i konstruktivnog koalicijskog partnera s kojim je ugodno iznenađen". HSS se, podsjećamo, prije samo nekoliko dana protivio ukidanju ZERP-a da bi se samo nekoliko dana nakon toga pokorio premijeru.

Komentirajući tri poglavlja koja nemaju veze sa ZERP-om, a blokirana su usporedio je s "bijelim štrajkom" carinika.

Sanader je prokomentirao i suđenje trojici hrvatskih generala koje je počelo danas, kazavši kako očekuje da će obrana pobiti sve kvalifikacije Tužiteljstva te da će presumpcija nevinosti biti potvrđena.

A.B./B.S.
Foto: K.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara