Porasle cijene dionica na europskim burzama

Porasle cijene dionica na europskim burzama
Ilustracija: EPA

CIJENE europskih dionica u ponedjeljak su ojačale jer su dobre vijesti iz kineskog proizvodnog sektora i najvećih gospodarstava eurozone poduprle dionice sektora osjetljivih na trgovinska pitanja, poput rudarskog, naftnog i plinskog. 

Paneuropski STOXX 600 indeks uvećan je 0,6 posto, nadomak nove najviše razine u četiri godine dosegnute u prošlotjednom trgovanju. Podršku mu posljednjih mjeseci pružaju očekivanja da će Washington i Peking zaključiti prvu fazu trgovinskog dogovora do kraja ove godine.

Londonski FTSE indeks oko podneva je tako bio u plusu gotovo 0,5 posto, na 7.383 boda, frankfurtski DAX porastao je za 0,75 posto, na 13.333 boda, a pariški CAC iznosio je 5.925 bodova ojačavši za 0,34 posto.

Najveći dobitnici rudarske kompanije

Najveće dobitke od 1,5 posto ostvarile su dionice rudarskih kompanija čija su poslovanja osjetljiva na razvoj situacije u Kini, dok su dionice u energetskom sektoru ojačale u prosjeku za 1,2 posto zahvaljujući višim cijenama nafte.

Europske burze zahvatio je optimizam s azijskih tržišta nakon što je izvješće Caixin/Markita pokazalo da je tvornička aktivnost u Kini u studenome rasla najbrže u posljednje gotovo tri godine, uz solidni rast proizvodnje i novih narudžbi.

Za dobro raspoloženje zaslužno je i izvješće o PMI-ju u francuskom sektoru proizvodnje koje je u studenome pokazalo najbrži rast tvorničkih aktivnosti u posljednjih pet mjeseci. U Njemačkoj je pad tvorničke aktivnosti usporio drugi mjesec zaredom, pokazali su najnoviji podaci.

"Kineski podaci nešto su bolji nego se očekivalo i to je dobra vijest", rekao je Teeuwe Mevissen, viši ekonomist u Rabobanku.

Njemačkom DAX indeksu podršku je pružio skok cijene dionice Lufthanse za 1,8 posto nakon medijskih napisa da Qatar Airways razmišlja o kupnji udjela u najvećem njemačkom zračnom prijevozniku.

Indeks Tokijske burze Nikkei poskočio je za 1,01 posto, na 23.529 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara