Šegoni dobili posao od 47 milijuna kuna, a pola obitelji je na poreznoj listi srama

Šegoni dobili posao od 47 milijuna kuna, a pola obitelji je na poreznoj listi srama

Foto: Index/FaH

"U HRVATSKOJ nema svijesti da se porezi moraju plaćati!" najavljivali su 2012. godine bivši ministar financija Slavko Linić i njegov pomoćnik Branko Šegon zadužen za Poreznu upravu, govoreći o poreznoj listi srama. Danas, pet godina kasnije, ispada da Šegoni nemaju te svijesti jer su se na listi srama našla čak dvojica njegovih sinova.

Naime, istražujući najnoviju aferu dodjele poslova za izgradnju marine u Veloj Luci koja je povjerena Ivni Šegon, bivšoj članici Uprave Fine, analizirali smo je li Šegon i dalje najbogatiji SDP-ovac kako su ga predstavljali prije sedam godina te je li obitelj Šegon mogla dobiti 47 milijuna kuna vrijedan posao marine s obzirom na njihovo trenutno financijsko stanje.

> Kako je otpušteni poreznik osnovao firmu i dva tjedna kasnije dobio posao težak 48 milijuna kuna

> Šegoni, bivši poreznik i djelatnica Fine, dobili od države posao težak 47 milijuna kuna

No krenimo redom.

Imovina obitelji Šegon na čijem su čelu bivši poreznik Branko i njegova supruga Ivna koja je radila u raznim vladama od 1998. godine i bivša je članica Uprave Fine, prije 8 godina procjenjivala se na oko 60 milijuna kuna. Bili su tu hotel Korkyra, zgrada nekadašnje Dalmatinske plovidbe, restoran na otoku Proizdu, pizzeria u Zagrebu, apartmani u Veloj Luci, a spominjala se i poslovna zgrada u Zagrebu.

Sinovi na listi srama, a mama i brat dobili posao od 47 milijuna kuna

Nakon afere Pomoćnik, a koja je bila vezana uz kredit HBOR-a za tvrtku Facta Vera Branka Šegona, za Šegonove su nastupila krizna vremena. Kako smo istražili, neke od njihovih tvrtki nalaze se pred stečajem, nižu se minusi, gotovo sve su povremeno u blokadi pa čak i one koje su tek osnovane, a neke su bile i na listi tvrtki koje ne isplaćuju plaće. Da je voda došla do grla svjedoče i sinovi Goran i Toni, ujedno suvlasnici Facta Vere koji su trenutno na listi poreznih dužnika.

Goran Šegon tako duguje više od 166 tisuća kuna poreznog duga, a drugi sin Toni malo više od 30 tisuća kuna. Listu srama objavljuje Ministarstvo financija - Porezna uprava gdje je još prije samo tri godine stolovao njegov otac i govorio kako on i njegovi sinovi rade bez i jedne mrlje.

FACTA VERA - HBOR-ov sumnjivi kredit

Stožerna tvrtka Šegonovih Facta Vera osnovana je 2002. godine, a osnivač je Branko Šegon. Nedavno je izvršena promjena vlasničke strukture pa su trenutno vlasnici cijela obitelj Šegon i to supruga Ivna te njihovi sinovi Goran, Ivo i Toni Šegon.

Poslovni vrhunac dogodio se 30. travnja 2010. godine kada je u Veloj Luci na otoku Korčuli obitelj Šegon otvorila luksuzni hotel Korkyra. Otvorenju hotela prisustvovale su brojne poznate osobe poput HDZ-ovaca Ivana Šukera i Branka Bačića te dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića. Ivan Šuker čak je s Tonijem Šegonom prerezao vrpcu prilikom otvorenja. Svečanosti je prisustvovao i predsjednik uprave Hypo banke Markus Ferstl.

No u fokus interesa hrvatske javnosti Šegonovi su došli kada je otkriveno da su 2012. od HBOR-a dobili najveći kredit u iznosu od čak 31 milijun kuna na 17 godina, uz poček od 4 godine i 13 godina otplate, s kamatnom stopom od svega 3 posto za 5 milijuna kuna te 5,74 posto za dio od 26,4 milijuna kuna.

"Financijski položaj klijenta je nepovoljan uslijed visoke zaduženosti i nelikvidnosti" i "Udio kapitala je neznatan, a društvo je prezaduženo", napisao je tada još 2012. HBOR-ov analitičar. No unatoč tome, tvrtka Linićeva pomoćnika dobila je izuzetno povoljan kredit. Bio je to okidač za Aferu Pomoćnik koja je posredno dovela i do smjene ministra Linića.

Minimalna dobit uz konstantne blokade

Od 2012. godine do danas tvrtka Facta Vera prijavljuje minimalnu dobit i to od svega par tisuća kuna. Prošle 2016. godine dobit je iznosila svega 2200 kuna, a godinu prije svega 19 tisuća kuna, u 2014. godini bio je sličan iznos od 19.300 kuna, a 2012. svega 14.600 kuna. Račun Facta Vere ove je godine bio blokiran čak pet puta, a blokade su trajale od tri do tjedan dana, što je ipak manje od 2016., kada su bili blokirani čak devet puta. Ta tvrtka, korisnica državnog HBOR-ova kredita, našla se svojedobno i na listi neisplatitelja plaća.

Zanimljiva je i ovrha komunalne tvrtke iz Vele Luke koja je morala utjerivati 62.500 kuna jer Šegoni od 2012. do 2016 nisu plaćali naknadu za parking ispred hotela Korkyra. Tu je i presuda, odnosno ovrha od 84 tisuće kune na ime austrijske tvrtke kojoj nisu plaćene promotivne djelatnosti na reklamiranju hotela Korkyra. No, ni druge tvrtke ne stoje baš najbolje.

TEMPORE - od pizzerije Šegonovi ne odustaju

Tvrtka Tempore koju također vodi Toni Šegon već godinama prijavljuju minimalnu dobit. Prošle godine dobit je iznosila 10.400 kuna, a 2015. godine 15 tisuća kuna. Prihod je prošle godine iznosio 2,6 milijuna kuna, a u 2015. godini 3,2 milijuna kuna.

Tvrtka je registrirana za pripremanje hrane i pružanje usluga prehrane, a riječ je o pizzeriji Da Vinci koja se nalazi na Ilici. Šegoni još od 2007. u svom vlasništvu imaju ovu zagrebačku pizzeriju.

TRIDENT ugašen i pripojen Facta Veri

Tvrtka Trident centar izbrisana je u lipnju ove godine, odnosno pripojena je tvrtki Facta Vera. Prošle godine imali su gubitak od devet tisuća kuna.

Tvrtka GOKART Branka Šegona brisana je još prije pet godina jer nije "postupio po zakonskoj obvezi da objavi svoja godišnja financijska izvješća s propisanom dokumentacijom, kada je zakonom propisana obveza objavljivanja tih izvješća".

SUN CORPORATION - blokade i česti zahtjevi za stečaj

Za tvrtku Sun Corporation u vlasništvu obitelji Šegon godinama se govorilo da bi trebala ići u stečaj ili predstečajnu nagodbu. Riječ je o tvrtki koja ima u najmu restoran na otočiću Proizd kod Vele Luke. Tvrtka je učestalo imala blokade računa a najduži period bio je od 31. listopada 2014. do 14. kolovoza 2015., odnosno 287 dana. Trinaest dana kasnije račun im je opet blokiran sve do 8. siječnja 2016., odnosno 134 dana. Naglasimo kako se nakon 60 dana ispunjavaju uvjeti za stečaj.

Kada je krajem prosinca 2015. Financijska agencija (FINA) napokon podnijela Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka zbog utvrđenog duga te tvrtke od 50.686 kuna, činilo se kako je to ovog puta izgledno. No dva tjedna kasnije stečaj je obustavljen i to 15. siječnja jer je u međuvremenu dug plaćen.

No Šegonovi nastavljaju s neplaćanjem obaveza državi, a do kolovoza je nastupilo više blokada računa sve dok Fina nije ponovno u kolovozu te godine drugi put zatražila stečaj jer u 120 dana nije plaćeno gotovo 70 tisuća kuna obaveza. No i taj dug vrlo brzo nakon toga je plaćen.

Posljednji put ta je tvrtka bila u blokadi od studenog prošle godine do ožujka ove godine, odnosno 118 dana, no opet nije zatražen stečaj. Podsjetimo, Ivna Šegon bila je u upravi Fine od 2012. do 2016. Tvrtka je, prema predanom financijskom izvješću, za 2016. prvi put nakon 2012. prijavila dobit od 220 tisuća kuna.

OVALIS NOVA - i nova tvrtka nastavila po starom, odmah u blokadu

Sada kada je jasno financijsko stanje Šegonovih, nije čudno da su morali osnovati novu tvrtku kako bi od države dobili posao izgradnje marine vrijedan gotovo 50 milijuna kuna.

Tvrtka Ovalis Nova najnovija je u obitelji Šegon, a osnovana je u travnju ove godine, točnije 21. travnja, za svega 20 tisuća kuna. Osnovala ju je Ivna Šegon, a direktor je treći sin Ivo.

Zanimljivo je da je tvrtka osnovana dva tjedna nakon što je Županija raspisala natječaj. Natječaj za koncesiju za izgradnju marine u Veloj Luci objavljen je 5. travnja, tvrtka je osnovana 21. travnja, a već su 8. svibnja dobili ovaj unosan posao. Tradicija Šegonovih da njihove tvrtke budu u blokadi nastavili se i kod ove tek osnovane firme. U kolovozu ove godine račun Ovalis Nove bio je blokiran na jedan dan.

Za posao od 47 milijuna kuna garancija 2,3 milijuna kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No to nije spriječilo dubrovačko-neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića da s Ivom Šegonom kao direktorom tvrtke Ovalis Nova potpiše ugovor o izvođenju radova na javnoj infrastrukturi, odnosno o koncesiji na gospodarsko korištenje luke nautičkog turizma, marine u Veloj Luci.

Posao je vrijedan gotovo 50 milijuna kuna, a jedan od uvjeta natječaja bila je i bankarska garancija. Ona je, kako smo istražili, stigla od Partner banke, a iznosila je svega 2,3 milijuna kuna.

Za garanciju je založen stan u Vinogradskoj ulici koji je već opterećen prijašnjim kreditima Šegonovih. Tu je 15,6 milijuna kuna HBOR-ova kredita za Facta Veru i 243 tisuće švicarskih franaka Hypo banke.

No biografija Šegonovih upućuje na to kako najnoviji događaji oko marine, gdje se dogodio konsenzus i HDZ-a i SDP-a da im je nužno dati taj posao, nisu nešto neuobičajeno kad je riječ o njima.

Kako su pali u Aferi pomoćnik

Podsjetimo kako je Šegona u Ministarstvo financija doveo Slavko Linić, iako je policija još od 2010. preko Porezne uprave neuspješno pokušavala dobiti podatke o tome koliko teži Šegonova imovina i kako je zapravo došao do imovine koja se neslužbeno procjenjuje na oko 60 milijuna kuna.

Linić je Šegona postavio odmah ispod sebe, a podređena im je bila Porezna uprava koja unatoč zahtjevima i požurnicama godinama ni policiji niti DORH-u nije htjela dati podatke o imovini Šegona.

Koliko su jake veze Šegona i Linića postalo je jasno u Aferi Pomoćnik koju je potpuno razotkrio Index. Afera je krenula kada je Index 10. siječnja prošle godine objavio da je tvrtka pomoćnika ministra financija Slavka Linića, Branka Šegona korisnica kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), a kredit je realiziran 2012. u iznosu od 31,2 milijuna kuna. U vrijeme kada je HBOR odobrio kredit, Šegon je bio pomoćnik ministra, a predsjednik Nadzornog odbora državnog HBOR-a je bio tadašnji šef u Ministarstvu financija Linić.

Linić nije htio razdvojiti politiku od biznisa

Linić je čvrsto branio Šegona, tvrdeći da se pridržavao zakonske procedure i sve svoje poslove prenio na određena odvjetnička društva nakon što je postao državni dužnosnik.

Najavljivao je da će razriješiti Šegona ako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdi sukob interesa, a premijer Zoran Milanović smatrao je kako treba "razdvojiti politiku od biznisa" te je pozvao sve koji sudjeluju u vlasti da se posvete isključivo tome, a privatni biznis ostave po strani.

Milanović nije čekao odluku Povjerenstva, nego je najavio da će zbog sumnje u sukob interesa Šegon biti smijenjen te je Liniću zamjerio "trgovanje kapitalom SDP-a".

Linić je 31. siječnja, na zahtjev Milanovića, zatražio Šegonovo razrješenje, što je vlada učinila 6. veljače, a nakon toga Šegona je zbog sukoba interesa sa 40.000 kuna kaznilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Šegonov uzlet kreće sa Zrilićem

Šegonova poduzetnička karijera započela je u Zadru, suradnjom s nizom kontroverznih poduzetnika, a politička karijera uz Linića dovela ga je do mjesta pomoćnika ministra financija, gdje će pasti zbog slučaja sukoba interesa.

U privatno poduzetništvo Šegona je uveo Zdenko Zrilić, višegodišnji savjetnik Hypo Alpe Adria banke, čije se ime u medijima u više navrata vezivalo uz nikad do kraja procesuiranu aferu Hypo. Tijekom 90-ih godina Šegon je bio šef uprave Zrilićeve firme Trgo folijaplast koja kasnije mijenja ime u Nautilus. U ovoj firmi Šegon je, prema biografiji objavljenoj na stranicama Ministarstva financija, radio od 1994. do 2003., kada je započeo vlastiti biznis.

Za Zrilića je Šegon, kako pokazuje izvješće Državne revizije, obavio pregovore oko preuzimanja Zadranke, trgovačkog lanca koji je nekad imao 178 prodavaonica i zapošljavao 1153 radnika. Šegon je 2000. ušao i u Nadzorni odbor Zadranke. U međuvremenu je Zadranka otišla u stečaj; od jednog od najvećih hrvatskih trgovačkih lanaca nije ostao ni kamen na kamenu. Radilo se o firmi koja je, u trenutku preuzimanja, vrijedila oko 21 milijun tadašnjih njemačkih maraka.

Veze sa Sinovčićem, a s Bajićem pio kave

U vrijeme privatizacije Zadranke Šegon je, sugerira izvješće Državne revizije, upoznao Renu Sinovčića i Zvonimira Nižića zvanog Grof koji su se također bavili preprodajom dionica te firme. I oni, baš poput Zrilića, pripadaju krugu kontroverznih zadarskih poduzetnika.

Poznato je kako je Reno Sinovčić osumnjičen za predstečajnu pljačku, a Uskok tvrdi da je prouzročio štetu od čak 130 milijuna kuna. To se sve događalo u vrijeme mandata ministra financija Slavka Linića i njegova pomoćnika Branka Šegona.

"Sa svojim prijateljem Mladenom Bajićem znam popiti kavu", rekao je Šegon, a Index je pokušavao odgovoriti na pitanje kako je moguće da pet godina kaznena prijava u kojoj se preispituje bogatstvo Šegonovih stoji u ladici Uskoka.

Kaznena prijava protiv Šegona podnesena je još u siječnju 2010. Podnositelj kaznene prijave je nevladina udruga Partnerstvo za društveni razvoj kojima se obratio anonimni građanin te izrazio sumnju u kazneno djelo pranja novca. U prijavi stoji kako bi bilo dobro ispitati poslovanje tvrtke Facta Vera kao i suprugu Branka Šegona Ivnu Šegon koja je bila u Ministarstvu gospodarstva i za vrijeme Slavka Linića i smijenjenog potpredsjednika Damira Polančeca.

Godinama se čekao porezni nadzor

U imovini Šegonovih, prema kaznenoj prijavi, ističe se izgradnja 12 apartmana u Veloj Luci vrijednosti pola milijuna eura, kupnja stare obiteljske kuće u Veloj Luci vrijednosti pola milijuna eura, restoran Porat i caffe bar Cesarica u centru Vele Luke, ugostiteljski objekt u Zagrebu, turistička agencija, kupnja hotela Korkyra za oko 3 milijuna eura, uređenje istog hotela za oko 3,5 milijuna eura, dobivanje koncesije za otok Proizd, kupališta u Veloj Luci, koncesiju za prodaju karata Jadrolinije te kupnja skupocjenog voznog parka. U prijavi se spominje i kredit Hrvatske poštanske banke iz 2003. koji se dovodi u vezu s bogaćenjem obitelji Šegonovih.

Kako smo otkrili, a Uskok potvrdio, istražni organi triput su tijekom 2011., 2012. i krajem 2013. uputili požurnice policijskoj upravi jesu li zaprimili rezultate poreznog nadzora. Porezni nadzor trebala je obaviti Porezna uprava koja je naravno, pod ingerencijom Ministarstva financija. Kako smo provjerili, kaznena prijava nije odbačena.

Dok ga je istraživala policija, član Ravnateljstva s obitelji Šegon gradio viletine

O kojoj se hobotnici radi postalo je jasno kada smo otkrili da je član Ravnateljstva policije s obitelji Šegon u Veloj Luci izgradio luksuznu, ali ilegalnu vilu. Riječ je o Ivici Cetini, pomoćniku načelnika Uprave kriminalističke policije, odnosno pomoćniku načelnika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Ravnateljstvu policije - glavni čovjek u MUP-u zadužen za porezne prijevare.

Cetina je iz MUP-a prebačen u Ministarstvo financija, a kasnije u Carinu i koliko nam je poznato iz odgovora MUP-a i Uskoka, nikada nije provedena istraga o njegovoj imovini, ali ni o ovom slučaju.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Branka Šegona, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Branko Šegon.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara