Poskupjela smrt u Zagrebu, pogledajte koliko sad košta najjeftiniji pokop

Poskupjela smrt u Zagrebu, pogledajte koliko sad košta najjeftiniji pokop
Foto: 123RF

I SMRT je poskupjela u Hrvatskoj. Točnije u Zagrebu koji je drastično podigao cijene ukopa, kremiranja i održavanja grobova. 

Iako su se cijene nekih usluga utrostručile, iz Gradskih groblja Zagreb tvrde da su među jeftinijima u Europi. Zaboravili su, doduše, pripomenuti da su i plaće u Hrvatskoj među najnižima u Europi.

Koliko je poskupjelo umrijeti? 900 kuna više košta ispraćaj pokojnika, 100 kuna više treba izdvojiti za godišnju naknadu za održavanje groba, sve to prema novom cjeniku Gradskih groblja koji vrijedi od nedjelje. 

Oni to nazivaju "usklađivanjem".

"Ono što smo uskladili su cijene od 836 artikala koliko imamo u ponudi u sadašnjem cjeniku, mi smo ih promijenili 50. To se odnosi na grobnu naknadu, odnosi se na sami ispraćaj, na neke pogrebne usluge", rekao je za RTL Patrik Šegota, voditelj podružnice Gradska groblja Zagreb

Pa su tako neke cijene i do tri puta više u odnosu na ranije. 

Klasičan ukop košta više od 7 tisuća kuna

"Klasičan ukop, prosječna cijena naših usluga je od nekih sedam, sedam i pol tisuća kuna pa na više. Ovisi o cijeni, odnosno odabiru lijesa, pa o cijeni grobnog mjesta ako se kupuje", rekla je Lahorka Ivanek iz Gradskih groblja Zagreb

Cijena grobnih mjesta ostala je ista. Zasad.

Najjeftinije je zakupiti uređeni grob čija je cijena od 2500 kuna na više. Kaseta za urne košta od 14 do 33 tisuće kuna. Betonirana grobnica za četvero pokojnika od 40.000 do čak 207.000 kuna. 

8000 tisuća ljudi na godinu se pokopa na zagrebačkim grobljima. Da je umrijeti skupo, građani znaju, pa se godinama pripremaju na taj neizbježni trošak plaćanjem pogrebne naknade.

Zato ovo povećanje cijena nisu prihvatili s oduševljenjem.

Dižu cijene jer su u minusu, kažu da je u Sloveniji skuplje

Ipak, iz Gradskih groblja kažu - cijene su morali dići jer posluju u minusu. Žele, tvrde, doskočiti i crnom tržištu na kojem se grobovi prodaju u oglasniku jer je potražnja ogromna. Ali i jer dvadeset osam groblja kojima upravljaju vape za obnovom.

U planu je proširenje Aleje ispraćaja, ali i obnova Krematorija i postojećih Arkada. Do konca iduće godine trebala bi početi izgradnja i novih arkada na južnoj strani Mirogoja.

To znači oko 20 tisuća grobnih mjesta više. I s ovim novim cijenama, kažu iz Gradskih groblja, pokopati se u Zagrebu i dalje je jeftinije nego u ostatku Europe.

 "Ono što kod nas sada stoji oko 150 eura u Italiji je 511. U susjednoj Sloveniji je usluga kremiranja 250 eura", rekao je Šegota za RTL.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara