"Poslije ovog papira haški sud je za Karadžića prošlost"

"Poslije ovog papira haški sud je za Karadžića prošlost"

ALEKSA BUHA, bivši ministar vanjskih poslova Republike Srpske, također tvrdi kako je postojao dogovor između Radovana Karadžića i bivšeg pomoćnika američkog državnog tajnika Richarda Holbrookea.

"Znam iz prve ruke, ja sam zajedno s Momčilom Krajišnikom (tadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, op.a.), u noći između 18. i 19. srpnja 1996. godine, u Beogradu razgovarao s gospodinom Holbrookeom, s kojim je bio i njegov tim", rekao je Buha, dodajući kako se razgovor s Holbrookeom, u to vrijeme specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a Billa Clintona i državne tajnice Madeleine Albright, odvijao u prisustvu tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i ministra vanjskih poslova Milana Milutinovića.

U razgovoru za Prvi program Radio Beograda, Buha je izjavio: "Radilo se o tome da je na bazi prethodnog dogovora, pretpostavljam, između Miloševića i Holbrookea, odnosno Karadžića i Holbrookea, trebalo formalizirati taj dogovor time što bi Karadžić poslao pismeni tekst povlačenja sa svih funkcija i preuzimanja obaveze da se više neće baviti politikom. U tekstu koji je Karadžić potpisao na Palama, a mi ovdje posvjedočili u Beogradu, stajalo je ovo što sam vam rekao - on se zauvijek povlači iz politike, a haški sud ga više neće dirati".

"Svi znamo da se Karadžić držao ovog dogovora, a koliko se držala druga strana, eto, vidi se golim okom"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bih bio siguran da je to tako, da bih još jednom čuo iz usta glavnog čovjeka u vezi s tim, ovo što je prethodno bilo dogovoreno, ja sam pri kraju upitao gospodina Holbrookea `Na čemu smo sada?`. Onda je Holbrooke, držeći papir s tekstom ostavke predsjednika RS-a i SDS-a, rekao sljedeće: `Poslije ovog papira, SDS ide na izbore, a što se tiče haškog suda, on je za Karadžića prošlost`", tvrdi Buha.

Buha je prepričao i kako mu je, godinu dana nakon potpisivanja tog sporazuma, Karadžićeva nasljednica Biljana Plavšić, nakon što se u Banjoj Luci susrela s američkom državnom tajnicom Madeleine Albright, ispričala da je Albright o Karadžiću rekla "neka nestane i neće ga više nitko tražiti". Dodao je i kako "svi znamo da se Karadžić držao ovog dogovora, a koliko se držala druga strana, eto, vidi se golim okom".

I.M.
Foto: AFP / Kurir

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara