Poslodavci sisačke željezare: Pravilnik je rađen u suradnji sa sindikatom

Vodstvo "Mechel Željezara Sisak" odbacilo je jučerašnje sindikalne optužbe kako su u izradbi novog Pravilnika o radu prekršili prava radnika i obveze iz kupoprodajnog ugovora jer je, kako tvrdi, Pravilnik o radu "rađen u suradnji sa sindikatom". L

Direktor "Mechel Grupe" za jugoistočnu Europu Vladimir Peresunko i glavni direktor Željezare Nasibulla Mukhatdinov na konferenciji za novinare odbacili su tvrdnje glavnog povjerenika Podružnice Sindikata metalaca Hrvatske Mate Somića da su Pravilnikom o radu, plaćama i drugim primanjima smanjena stečena prava radnika zajamčena kupoprodajnim ugovorom, ustvrdivši da je "Pravilnik rađen u suradnji sa sindikatom". Peresunko je naveo da su "Mechelovi" pravni zastupnici sa sindikalnim predstavnicima održali nekoliko sastanaka, na kojima su potonji iznijeli primjedbe na pojedine odredbe Pravilnika te da je idući sastanak poslodavca i sindikata zakazan za 16. veljače. "Somić je prekršio kodeks ponašanja za vrijeme pregovora, po kojemu je bilo dogovoreno da ni jedna od strana neće objaviti svoja stajališta dok traju dogovori", dodao je.

Glavni direktor Mukhatdinov naveo je da tri puta na tjedan obilazi sve pogone i da su radnici vrlo zadovoljni novim vlasnikom jer redovito dobivaju plaće. Izrazio je "čuđenje Somićevim izjavama o kršenju prava radnika" i ocijenio da to "od Somića nije korektno", dodavši da "to nisu stajališta radnika, nego njihova vođe Somića". Predstavnici "Mechela" najavili su da će radničke plaće za siječanj biti tri posto više, iako se radilo s manjim kapacitetom od planirana. Naveli su da je "Mechel" do sada u Željezaru uložio oko 30 milijuna eura, od toga pet milijuna u obnovu objekata i postrojenja, te da će i ove godine za tu namjenu uložiti pet milijuna eura.

Istaknuli su da su "Mechel Grupa" i "Mechel Željezara" počeli dobro surađivati s novom Vladom i najavili da će s Vladinim predstavnicima idući tjedan razgovarati o smanjenju uvoza cijevi i izvoza starog željeza, koje je potrebno Željezari za proizvodnju čelika. Naša strategija nije da iziđemo iz Željezare, o tome nema govora", izjavili su Peresunko i Mukhatdinov. Odbacili su i sindikalne prigovore da "Mechel" demontira Željezarine pogone. Mukhatdinov je naveo da je laka pruga u VBC-u kad su oni došli već bila 50 posto demontirana, a pogon bluminga u VTG-u već odavno tehničko-tehnološki otpisan."Mechel u Željezari ne ruši, nego popravlja ono što je zatekao i modernizira postrojenja", ustvrdio je Mukhatdinov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni sindikalni povjerenik Mato Somić odbacio je optužbe predstavnika vlasnika na svoj račun. Istaknuo je da "nije prekršio nikakav kodeks o ponašanju jer nikakav kodeks ni s kim nije ni potpisao". "Sindikat je samostalan u djelovanju i za svoje javne istupe ne treba pitati ni Upravu, ni vlasnika", dodao je Somić.

U izjavi novinarima rekao je da je i "jutros obišao pogone i razgovarao s radnicima u proizvodnji koji su nezadovoljni novim Pravilnikom o radu, plaćama i drugim primanjima i načinom na koji je Pravilnik donesen, jer smanjuje njihova stečena prava". Somić je napomenuo da se "'Mechel' pri kupnji Željezare obvezao da su stečena prava radnika zajamčena na rok od pet godina".

"Mi samo tražimo naša stečena prava na koje se 'Mechel' obvezao i od toga nećemo odustati, po cijenu pokretanja radnog spora pred hrvatskim sudom", naglasio je Somić.

(Hina) xzmalj yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara