Postaje li Mađarska nova Grčka?

Tekst: J.D.
Foto: AFP


ZBOG straha od deficita koji bi zemlju uskoro mogao baciti u krizu nalik onoj grčkoj, danas su mađarska valuta te tržišta dionicama i obveznicama zabilježili osjetne gubitke, a euro je po prvi put u zadnje četiri godine pao na ispod 1,20 dolara.

Jučer je Lajos Kosa, zamjenik predsjednika vladajuće mađarske stranke Fidesz, rekao da Mađarskoj prijeti slom sličan grčkom. Bivši ministar gospodarstva Mihaly Varga rekao je da bi deficit za 2010. godinu mogao narasti na sedam do sedam i pol posto BDP-a, što je dvostruko više od predviđenog.

Nova vlada s teškim zadatkom

Prošle je subote prisegnula nova vlada, a situacija već počinje podsjećati na grčku, u kojoj je nova vlada od stare naslijedila nevjerojatnu seriju financijskih problema. Tamo je deficit s lažiranih 3,6 narastao na 13,6 posto BDP-a, a zemlju je morala spašavati cijela EU.

Međunarodna tržišta reagirala su dosta žustro, a ni pokušaj mađarske centralne banke da umiri osjećaje procjenjujući da će deficit biti na oko 4,5 posto BDP-a. Forinta je izgubila tri posto na vrijednosti, vodeći mađarski burzovni indeks pao je za tri posto, a trgovanje dionicama OTP Banke, najveće mađarske banke, privremeno je obustavljeno nakon što im je vrijednost pala za preko 10 posto.

Vlada namjerava izbjeći grčki scenarij, rekao je glasnogovornik premijera Viktora Orbana, ali je istodobno priznao da je zemlja u "ozbiljnoj" situaciji. Bivši ministar Varga imenovan je za predsjednika povjerenstva koje će vjerojatno tijekom vikenda dati podatke o stanju gospodarstva, a vlada bi u roku od 72 sata nakon njegovog izvještaja trebala donijeti gospodarski plan.

Na rubu grčkog scenarija?

Mađarskoj su krajem 2008. godine MMF, Svjetska banka i EU dali kredit od 20 milijardi eura nakon što se s nizom zemalja istočne Europe našla u vrlo teškoj situaciji. Bez tog kredita bi zemlja vjerojatno bankrotirala zbog vrlo neuspješnog vodstva bivšeg premijera Ferenca Gyurcsanya, koji je dao ostavku u travnju prošle godine. Nakon njega je zemlju vodila krizna vlada Gordona Banjaia.

Bajnai je povećanjem poreza i uvođenjem mjera štednje uspio unijeti malo reda u kaotično gospodarstvo, ali nova vlada tvrdi da sada "iz ormara ispadaju kosturi". Orbanov glasnogovornik rekao je da se ne pretjeruje kad se kaže da je Mađarska na rubu toga da postane nova Grčka.

Analitičari nisu uvjereni da se radi o tako ozbiljnoj situaciji jer Mađarska ima dug od 78 posto BDP-a, što je puno manje od grčkog, te da nagodinu mora isplatiti obveze u visini od 2,4 posto BDP-a. Ipak, uz ovako nestabilna tržišta, svaki znak slabosti je dovoljan da izazove blagu paniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara