Potpisan kolektivni ugovor za "Agrokor" - osnovica za plaće veća za pet posto

"AGROKOR" je danas potpisao sa sindikatima trgovine i poljoprivrede kolektivni ugovor kojim se za pet posto povećava osnovica za plaće 11.000 zaposlenih u tom koncernu.

S tim povećanjem prosječna plaća u proizvodnim kompanijama u sastavu "Agrokora" iznosit će oko 5.000 kuna, a u trgovačkom lancu "Konzum" oko 3.000 kuna.

Kolektivnim ugovorom utvrđena je i božićnica u visini 1.200 kuna, od čega polovica u gotovini, a polovica u "Konzumovom" poklon-bonu.

Kolektivni ugovor važi godinu dana, a u travnju će početi pregovori o novom ugovoru.

Povećanje plaća i božićnica stajat će "Agrokor" preko 40 milijuna kuna godišnje, izjavio je nakon potpisivanja predsjednik koncerna Ivica Todorić.

No, poslovni uspjesi u posljednje dvije godine, kada je "Agrokor" ostvario ekspanziju u regiji, rezultat su i dobre suradnje sa sindikatima koja je omogućila postupno povećanje materijalnih prava radnika, ocijenio je Todorić.

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Ana Knežević istaknula je da su radnici "Agrokora" dobili najveću božićnicu u trgovačkoj djelatnosti, gdje se uglavnom dijele bonovi od 400 kuna.

Također je pohvalila Todorića jer je "Konzum" prvi podržao zahtjev za ukidanjem rada trgovina nedjeljom, te ustvrdila kako su najave nekih poslodavaca da će zbog toga otpuštati radnike neutemeljene.

Predsjednik Sindikata poljoprivrede Josip Pavić izrazio je nadu da će se u pregovorima koji počinju u travnju razgovarati i o pravu radnika na učešće u dobiti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara