Potpisan memorandum RH, Svjetske banke, USAID-a i EU

MINISTARSTVO pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, Svjetska banka, Američka organizacija za međunarodni razvoj (USAID) i Europska komisija potpisale su u četvrtak u Zagrebu Memorandum o suradnji za područje razvoja nacionalnog sustava vođenja sudskih slučajeva.

Memorandum su potpisali zamjenik ministrice pravosuđa Miljenko Kovač, direktor USAID-ova Ureda za demokraciju i društvenu tranziciju Chuck Howell, viša savjetnica Svjetske banke Katarina Materhernova i savjetnik pri Izaslanstvu Europske komisije u Hrvatskoj Christos Makaridis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Memorandum predstavlja snažno nastojanje da se poveća djelotvornost i uspješnost pravosuđa unaprjeđenjem rada i prakse sudova u cijeloj zemlji i smatra se značajnim korakom prema reformiranju pravosudnog sustava u Hrvatskoj. Konkretno, radi se o informatizaciji trgovačkih županijskih i općinskih sudova u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Varaždinu, a projekt je ukupno vrijedan oko 14 milijuna dolara.

Miljenko Kovač je uoči potpisivanja memoranduma rekao da se radi o projektu od povijesne važnosti za unapređenje i povećanje učinkovitosti hrvatskog pravosuđa.

Savjetnik pri Izaslanstvu Europske komisije u Zagrebu, koja preko programa CARDS osigurava 6,5 milijuna dolara za ovaj projekt, istaknuo je da EU pridaje veliku važnost učinkovitijem hrvatskom pravosuđu jer ono osigurava poštivanje ljudskih prava, zaštitu prava manjina, prava vlasništva i odvijanje tržišne ekonomije, a radi se i o izuzetno važnom dijelu procesa stabilizacije i pridruživanja s EU.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara