Potpredsjednik Europske komisije kaže da Trump mijenja stav o klimi

Potpredsjednik Europske komisije kaže da Trump mijenja stav o klimi
Foto: EPA

POTPREDSJEDNIK Europske komisije zadužen za europski Zeleni plan izjavio je da se američki predsjednik Donald Trump počinje ozbiljnije angažirati po pitanju klimatskih promjena i slušati što zabrinjava korporacije. 

Kaže da ni Trump ne može ignorirati znanost

Frans Timmermans, koji predvodi rad Komisije na višegodišnjem Zelenom planu za postizanje klimatske neutralnosti EU-a do 2050., vrijednom bilijun eura, rekao je u četvrtak u Davosu da nitko ne može ignorirati znanost, pa čak ni američki predsjednik.

"Vidjeli smo tijekom zadnjih nekoliko godina da su oni koji su radikalno nijekali klimatske promjene promijenili svoje stajalište jer su činjenice poražavajuće. To je neodrživa pozicija", kazao je na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF).

"Pretpostavljam, jer sam i sam političar, da Donald Trump razmišlja o izborima i da promatra američko društvo. I ako vidite koliko potpore američko društvo daje djelovanju protiv klimatskih promjena, on vjerojatno kalkulira i razmišlja da mora to uzeti za ozbiljno ako želi ponovno biti izabran.

To mi daje nadu jer ljudi to žele. Korporacije u SAD-u su na istoj strani na kojoj smo mi. Države i gradovi također", rekao je bivši nizozemski šef diplomacije.

Možda je prerano reći da je Trump promijenio stajalište o klimatskim promjenama, ali nekoliko čelnika i visokih dužnosnika u Davosu reklo je da je osjetilo barem veći angažman, piše Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara