Potpuna zabrana alkohola samo za mlade vozače?

Potpuna zabrana alkohola samo za mlade vozače?

U BANSKIM DVORIMA razmišljaju da 0,0 promila ostane vrijediti samo za mlade vozače, a da se onima iznad 23, odnosno 25 godina tolerira određena količina alkohola.

Pritisci vinara, udruženja iz turističke branše, oporbe i velike većine javnosti, čini se, natjerat će Sanaderovu Vladu na nepopularan potez –promjenu zakona koji je na snazi tek 15-ak dana. Večernji list, pozivajući se na neimenovane izvore, piše da u Vladi ozbiljno razmišljaju o mogućnostima izmjena oštrog Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Novim izmjenama zakona potpuna zabrana alkohola ostala bi važiti samo za vozače do 23 ili do 25 godina, dok bi se iskusnijim vozačima dopustila određena količina alkohola. Najvjerojatnije da bi se kao i do 20. kolovoza toleriralo 0,5 promila. Kako je nacrt novih izmjena tek u početnoj fazi, nije poznato hoće li se uz dobno ograničenje uzeti u obzir i trajanje vozačkog staža.

Zamoljen da komentira inicijative za promjenu odredbe o 0,00 promila alkohola u krvi vozača u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, premijer Ivo Sanader jučer je rekao kako nije još vidio niti jednu takvu inicijativu te da će ju komentirati kad ju vidi. Naglasio je kako je njegova Vlada u pravu jer statistike pokazuju da je u srpnju i kolovozu broj poginulih u prometnim nesrećama u pola manji u odnosu na isto razdolje u 2003. godini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pratit ćemo i dalje statistike i ako se trend iz srpnja i kolovoza ustali, možemo razmišljati o mogućoj izmjeni Zakona" - rekao je Sanader.

U Sabor je do sada stigao jedan prijedlog za izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, i to IDS-ov, koji će, kako je najavio Vladimir Šeks, biti razmatran u saborskoj raspravi.

Možemo samo nagađati što je natjeralo Vladu na traženje kompromisa i izmjenu zakona s 0,0 promila, kakav nema niti jedna zapadna zemlja već tek nekoliko tranzicijskih zemalja. Istini za volju, i lokalni izbori su pred nama pa su u vladajućoj stranci vjerojatno počeli kalkulirati kako popraviti ugled poljuljan nepopularnim potezima Vlade. Sanaderov kabinet također ima na umu da će primjenu Zakona o sigurnosti prometa na cestama osjetiti i kronično prazna državna blagajna. Kako pokazuju statistike, proizvodnja alkoholnih pića već je pala za 50 posto, a udruženje proizvođača pića izrazila su strah da će proizvodnja još padati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara