Beljak: HSS daje svoje potpise HDZ-u, ovo je kraj MOST-ovih ucjena

Beljak: HSS daje svoje potpise HDZ-u, ovo je kraj MOST-ovih ucjena

Foto: FAH

HRVATSKA seljačka stranka odlučila je dati HDZ-u svoje potpise, kako bi Andrej Plenković sastavio Vladu. Krešo Beljak odlučio je podržati Plenkovića.

"Na glavnu izbornu skupštinu idemo 20. listopada, a onda ide sve po statutarnoj proceduri. Dat ćemo podršku Plenkovićevoj vladi svojim potpisima i rok od 100 dana u kojim ga nećemo dirati.

No, HSS ostaje u oporbi", kazao je Beljak, dodajući da HSS neće tražiti ništa za sebe - ni funkcije, ni pozicije unutar Vlade. Također, HSS će podržati HDZ pri izglasavanju Vlade.

Odluka je na Predsjedništvu HSS-a donesena jednoglasno, a nakon sjednice Beljak je dodatno obrazložio odluku.

"Ja sam to govorio cijelo vrijeme, bit ćemo žestoka opozicija, mislim da je u redu da se novoj izvanrednoj vladi da 100 dana mira. Nakon toga ćemo biti vrlo, vrlo žestoka opozicija. Ovo nije izdaja onoga što je Narodna koalicija predstavljala, ovo je podrška onima koji su dobili povjerenje birača. Sto dana dajemo, to je demokratska praksa koja bi se trebala svakome pružiti. Što će se u prvih 100 dana dogoditi, to nitko ne zna.

Naši koalicijski partneri nam ostaju partneri, zajedno ćemo djelovati u opoziciji, ali oni ne žele sada skupljati parlamentarnu većinu. Ne mislim da su SDP i HDZ iznenađeni. Mislim da je netko treći iznenađen sada, jer ne može ucjenjivati više kako je mislio - MOST", kazao je Beljak na Dnevnik Nove Tv.

Beljak za Index: Čestitam Plenkoviću, ali idemo u opoziciju

Podsjetimo, Beljak je prije tri dana za Index rekao kako mu ponuda Andreja Plenkovića da se HSS vrati HDZ-ovoj političkoj obitelji nije prihvatljiva.

> Beljak odbio Plenkovića, za Index poručio: "HDZ je 25 godina vodio politiku uništavanja HSS-a"

"Čestitao bih na izbornoj pobjedi gospodinu Plenkoviću i želim mu svu sreću, ali HSS će sada biti opozicijska stranka. Da bi se o tom povratku HSS-a u okrilje spomenute političke obitelji uopće moglo govoriti, HDZ bi trebao promijeniti poltiku prema HSS-u, oni su 25 godina, uz časne iznimke kao što je Jadranka Kosor, vodili politiku uništavanja HSS-a.

Ponavljam, želimo im svu sreću", rekao je tada Beljak za Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara