Potražnja za luksuznim nekretninama u Hrvatskoj od 2017. porasla za 25 posto

Potražnja za luksuznim nekretninama u Hrvatskoj od 2017. porasla za 25 posto
Ilustracija: 123rf

POTRAŽNJA za luksuznim nekretninama u Hrvatskoj je u 2018. godini porasla za 25 posto u odnosu na 2017., a klijenti su mahom stranci i najčešće traže nekretnine uz more, rekao je na konferenciji za novinare izvršni direktor međunarodne mreže za promet luksuznim nekretninama "Sotheby's International Realty" za Hrvatsku Marko Pažanin.

"Klijenti su dominantno iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke, zatim slijede klijenti iz Skandinavskih zemalja i Engleske", rekao je Pažanin.

Što se tiče Dalmacije, klijenti po njegovim riječima najčešće traže luksuzne nekretnine između Trogira i Primoštena, te na dubrovačkom području i to zbog blizine aerodroma, autoceste i marina na tim područjima.

Upiti iz inozemstva

Među otocima, najčešće se traže nekretnine na Braču i Hvaru, a veća je potražnja i za nekretninama u Splitu i Dubrovniku.

Pažanin kaže kako upiti za kupovinu luksuznih nekretnina na Jadranskoj obali stižu i iz Rusije, Kine i Indije.

Na novinarski upit postoje li klijenti iz arapskog svijeta zainteresirani za luksuzne nekretnine uz našu obalu, Pažanin je kazao kako su klijenti iz tog dijela svijeta "jako specifični jer imaju specifične zahtjeve, a Hrvatska im kao destinacija nije u mogućnosti ponuditi takve nekretnine".

"Imali smo upit za vilu na osami površine minimalno 1.500 metra četvornih koja bi bila smještena na zemljištu površine minimalno 50.000 metara četvornih, a po mogućnosti i do 100.000", kazao je Pažanin tumačeći "specifične zahtjeve" arapskih klijenata.

Odgovarajući na novinarska pitanja, on je rekao kako su klijenti zainteresirani za kupnju luksuznih nekretnina u Hrvatskoj najčešće u dobi između 45 i 60 godina, a cijena četvornog metra u vilama kreće se najčešće između 5.000 i 6.000 eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara