KORONAVIRUS

Potvrđen deveti slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, Beroš najavio strože mjere

Potvrđen deveti slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, Beroš najavio strože mjere
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

U HRVATSKOJ je potvrđen još jedan slučaj zaraze koronavirusom.

To je deveti slučaj zaraze virusom u Hrvatskoj, a zaražena osoba je iz Varaždina.

Riječ je o vozaču koji je odlazio po robu u zahvaćena područja Italije.

"Iz klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno devet oboljelih osoba. Riječ je o vozaču koji je odlazio po robu u zahvaćena područja Italije", priopćio je Stožer za civilnu zaštitu.

Beroš ide za Varaždin

U varaždinskoj bolnici za sada se nisu mogle dobiti informacije o zdravstvenom stanje te osobe. Kako se doznaje, tu će bolnice prijepodne posjetiti ministar zdravstva Vili Beroš.

S obzirom na porast broja smrtnih slučajeva i pogoršanje epidemiološke situacije s koronavirusom u Italiji, Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je u ponedjeljak da će, ako se situacija u Italiji ne smiri, razmotriti uvođenje strožih mjera.

U ovako promjenjivim okolnostima koje se bilježe iz sata u sat, rekla je voditeljica Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Maja Grba Bujević, mijenja se sve pa tako i preporučene epidemiološke situacije.

"Od poslodavaca zahtijevamo da se strogo pridržavaju mjera koje su trenutno na snazi, jer ukoliko se nastavi trend s epidemiološkom situacijom u Italiji razmotrit će se i odlučiti o uvođenju paketa preventivnih mjera u kojim će se, između ostalih, propisati samoizolacija za sve osobe koje se u Hrvatsku vraćaju iz zahvaćenih područja", poručila je Bujević.

Beroš najavio strože mjere na granicama

U Hrvatskoj je epidemiološka situacija još uvijek pod kontrolom, a više zabrinjava stanje u Italiji gdje su zabilježena 342 nova slučaja zarazom koronavirusom, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Još uvijek je u Hrvatskoj epidemiološka situacija mirna i pod kontrolom, više me zabrinjava situacija u Italiji gdje je i danas zabilježeno 342 nova slučaja i na to ćemo se fokusirati", rekao je ministar Beroš novinarima.

Ministar je također kazao da se "apsolutno planiraju" strože mjere na granicama.

"Međutim, izvjesno je da ukoliko RH jednostrano uvede takve mjere da one neće rezultirati adekvatnim učincima jer će onda drugim putevima isti ti transporti iz Italije ulaziti u Hrvatsku. Od jutra sam u intenzivnoj komunikaciji s ministrima susjednih zemalja da dogovorimo zajedničku strategiju jer jedino ona može polučiti dobre rezultate. Ako mi sami nešto napravimo i postupimo neće biti učinkovito", kazao je ministar Beroš.

Dosad troje pozitivnih u Zagrebu i petero u Rijeci

"Iz klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno osmero oboljelih, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke", rekli su jučer ujutro iz Stožera civilne zaštite.

Radi se o osobi koja je bliski kontakt zaražene osobe iz Rijeke. Kako je dosad poznato, prva osoba koja je zaražena u Rijeci je čovjek u pedesetim godinama koji je radio u tvornici u Italiji, a nakon njega oboljeli su njegova žena i njezin brat. Druge dvije osobe su kćeri prvozaraženog i njegov šogor u kasnim dvadesetim godinama.

U Zagrebu još troje pozitivnih

U Zagrebu je i dalje troje pozitivnih. Svi se osjećaju dobro.

Nema zabrane javnih okupljanja, ali...

Generalnih zabrana javnih okupljanja u Hrvatskoj i dalje nema, s obzirom na epidemiološku situaciju, no iz Stožera civilne zaštite su apelirali na sve koji su bili na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na javna okupljanja. Apel se odnosi na osobe koje su bile na području Kine, Japana, Hong Konga, Singapura, Južne Koreje, Irana te talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont.

Po svim pitanjima važnima za provedbu mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, potrebno je oslanjati se na epidemiologe u županijskim stožerima i pratiti preporuke Stožera civilne zaštite RH putem web stranice (https://civilna-zastita.gov.hr/), Facebooka i Twittera Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu unazad 14 dana bili u Kini, Hong Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) ne trebaju se javljati epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom epidemiologu, čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112, dok osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom epidemiologu radi daljnjih uputa.

Ministrove preporuke za sprečavanje širenja zaraze

Ministar Beroš u nedjelju je na N1 Televiziji dao nekoliko savjeta za prevenciju zaraze.

"Potrebno bi bilo izbjegavati bliže kontakte licem u lice do jednog metra, ako netko kihne kapljice padaju na ruke, tipkovnice, kvake, pa je potrebno voditi računa o adekvatnom pranju ruku, obrisati mobitel nekakvim alkoholom, isto vrijedi i za tipkovnice i kvake. Takav koncept se može prenijeti i na crkve, stadione itd.

Dati preporuku samo da se ne rukujemo ne znači ništa jer moramo držati i kvake, rukohvate... Generalne zabrane u ovoj epidemiološkoj situaciji nema i ne treba biti.

Potrebno je za svaku pojedinu javnu manifestaciju lokalno procijeniti tko dolazi, tko su posjetitelji, natjecatelji, glazbenici.

Ako dolazi netko sa zaraženog područja, preporuka je odgoditi takve događaje, ako su domaći događaji, na otvorenome, nema potrebe da se odgađaju", pojasnio je ministar Beroš.

Pogledajte stanje po državama

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara