Potvrđen novi slučaj H5N1 virusa u Hrvatskoj

MINISTARSTVO poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva (MPŠVG) potvrdilo je danas prisutnost patogenog H5N1 virusa na uzorku tkiva uginulog labuda pronađenog prošlog tjedna u Slatinama na otoku Čiovu.

Glasnogovornik ministarstva Mladen Pavić rekao je za Index kako je jutros u laboratoriju Centra za peradarstvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu potvrđena prisutnost H5N1, te je dodao kako nema razloga za strah jer je riječ o specifičnom i netipičnom slučaju oboljenja ptice.

Riječ je naime o uginulom labudu koji je pronađen na otoku te zbog toga veterinarski stručnajci smatraju da nema potrebe za eliminacijom domaće peradi na tom području, koja je od otkrića labuda bila u zatvorenom i pod kontrolom.

Preventivne ekipe su kod Slatina na Čiovu postavili dezinfekcijske barijere, a u ovim trenucima traje popisivanje domaće peradi za koju se vjeruje da je ima oko 200-300 komada, te da je uglavnom riječ o domaćim kokošima.

Pavić kaže kako ministarstvo iz tog razloga neće za sad tražiti eliminaciju peradi, jer se relativno mali broj ptica za toliko područje, za razliku od prošlogodišnjih slučajeva u Našicama i kod Orahovice, nalazio u zatvorenom prostoru izvan mogućnosti doticaja s labudom.

Glasnogovornik ističe kako se na našičkom i orehovačkom području prošle godine kretalo između 800 i tisuću labudova, te da je na domaćim gospodarstvima bilo preko 30.000 komada peradi raznih vrsta radi čega se moralo ići na eliminaciju i sprječavanje mogućnosti širenja virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da su ornitolozi izvijestili kako je 19. siječnja na Pantani kod Trogira sletjelo jato od 32 labuda.

Sutradan ih je bilo 23, te se pretpostavlja da je jedan od labudova koji se izdvojio iz jata bio i mladi labud uginuo od ptičje gripe, pronađen kod Slatine na Čiovu.

Zbog svega navedenog nema potrebe za mjerema suzbijanja širenja virusa kao u listopadu prošle godine, te nema znakova koji bi govorili da postoji bilo kakva opasnost za lokalno stanovništvo, ističe se u MPŠVG-a.

I.K.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara