Potvrđena optužnica Drmiću i ostalima za pokušaj kupovanja Glavaševe slobode

Potvrđena optužnica Drmiću i ostalima za pokušaj kupovanja Glavaševe slobode

Foto: Damjan Tadić / Cropix

POTVRĐENA je optužnica saborskom zastupniku Ivanu Drmiću, osječkom poduzetniku Dragi Tadiću i njegovoj supruzi Božici Tadić-Ćavar i bivšoj zamjenici glavnog urednika Glasa Slavonije Sanji Marketić. Tereti ih se za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda.

Splitski poduzetnik Srećko Jurišić priznao je ono što mu se stavlja na teret te se nagodio s Uskokom na dvije godine uvjetne kazne uz rok kušnje od pet godina.

"Apsurdno je da Jurišić dođe u milost Uskoka"

Tadićev odvjetnik Mate Matić kazao je kako je apsurd da Jurišić dođe u milost USKOK-a iako je "navlačio" ljude da prikupe novac, bio inicijator i jedini negativac. Tadićeva braniteljica Jadranka Sloković najavila je da će tražiti Jurišićevo saslušanje, ocjenjujući da njegov iskaz nije obrana nego priznanje činjeničnog supstrata kaznenog djela.

Optužno vijeće sutkinje zagrebačkog Županijskog suda Renate Miličević u cijelosti je potvrdilo USKOK-ovu optužnicu protiv četvero okrivljenih za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, poticanje na protuzakonito posredovanje, a Drmić i Marketić i za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

U svom priopćenju iz srpnja Uskok je objasnio kako je tekao pokušaj podmićivanja. U optužnici se prvookrivljeni Tadić tereti da je tijekom lipnja i srpnja 2010. godine u Zagrebu i Osijeku organizirao i povezao ostale optuženike kako bi pronašao osobe koje bi za novac mogle utjecati na suce Vrhovnog suda.

Marketić i Drmić trebali su prikupiti 700.000 eura, a Tadićeva supruga trebala je koordinirati njihovo zajedničko postupanje, dok su Tadić i Jurišić kontaktirali s više osoba interesirajući se o stanju sudskog postupka protiv Glavaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok je u optužnici naveo da je Tadić u srpnju 2010. godine u Zagrebu od jednog poduzetnika u tu svrhu zatražio i dobio 50.000 eura. Novac je preuzeo Jurišić i proslijedio ga za sada nepoznatoj osobi. Jurišić je tijekom srpnja također u više navrata pokušao doći u kontakt s osobom za koju je vjerovao da mu može pomoći u podmićivanju Glavaševih sudaca.

Drmić i Markotić prijavili prevaru

U priopćenju Uskoka je stajao i podatak da je 21. srpnja u jednom zagrebačkom kafiću organiziran i sastanak na kojem je Jurišić zatražio od Markotić i Drmića da do 23. srpnja prikupe dodatnih 70.000 eura. Oni su na to pristali i prikupili po 35.000 eura svaki. Taj je novac, u skladu s ranijim dogovorom, preuzeo Jurišić i trebao ga je predati osobi koja im je trebala pomoći da utječu na sudsku presudu.

No, do primopredaje novca nije došlo zato što su Markotić i Drmić odlučili prekinuti svoje daljnje postupanje, o čemu su obavijestili i ostale okrivljenike. Kako bi izbjegli kaznenu odgovornost, Drmić i Markotić su PU osječko-baranjskoj 24. srpnja 2010. godine podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, kojeg su teretili za kazneno djelo prevare. Tvrdili su da su prevareni za 70.000 eura koje su predali Jurišiću.

U optužnici je predloženo da se Jurišiću oduzme 70.000 eura koje je, za počinjenje kaznenog djela, 23. srpnja 2010., u Zagrebu, preuzeo od Markotić i Tadića.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara