Povećava se minimalna satnica za studente. Evo koliko će sada iznositi

Povećava se minimalna satnica za studente. Evo koliko će sada iznositi

MINISTRICA znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak donijela je Odluku o iznosu minimalne satnice za obavljanje studentskih poslova za 2019. godinu. Zbog povećanja minimalne plaće, od 1. siječnja 2019. godine minimalna naknada za studentski rad povećana je s dosadašnjih 21,50 kuna na 23,44 kune, priopćeno je iz Ministarstva.

„Poboljšanje studentskoga standarda, kvalitete života i studiranja studenata stalna je briga Ministarstva. Zakonom o studentskim poslovima osigurali smo zaštitu studenata koji rade preko student-servisa, ali zaštitili i cijenu toga rada te je vezali uz minimalnu stanicu. Nadalje, omogućili smo da se ono što se prikupi kao naknada za posredovanje ulaže u poboljšanje kvalitete studentskoga života“, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

U Zakonu o obavljanju studentskih poslova navedeno je da ministar za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade, i to najkasnije u roku 15 dana nakon što Vlada Republike Hrvatske donese uredbu o visini minimalne plaće. Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj podijeli sa 160.

Uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, Ministarstvo je u posljednjih godinu dana značajno povećalo broj stipendija pri čemu se posebno vodi briga o studentima koji dolaze iz lošijih socijalno-ekonomskih uvjeta te onima koji studiraju deficitarna zanimanja u STEM studijima. Podsjetimo, na godišnjoj razini dodjeljuje se oko 10.000 stipendija za studente nižega socijalno-ekonomskog statusa te oko 3.400 stipendija za studiranje u STEM području.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara