Povjerenstvo pokreće postupak protiv Marića zbog HBOR-ovog kredita Jollyju

Povjerenstvo pokreće postupak protiv Marića zbog HBOR-ovog kredita Jollyju
Foto: Index/Vlada RH

POVJERENSTVO za sukob interesa odlučilo je pokrenuti postupak protiv ministra financija Zdravka Marića zbog moguće pristranosti prilikom glasanja o kreditu tvrtki u vlasništvu poduzetnika i njegova prijatelja Josipa Stojanovića Jollyja te zbog mogućeg primanja nedopuštenog dara.

Marić se trebao izuzeti pri odlučivanju

Izvjestiteljica u tom slučaju Aleksandra Jozić-Ileković rekla je da se Marić, kao ministar financija i predsjednik Nadzornog odbora HABOR-a, nije izuzeo prilikom odlučivanja o dodjeli kredita Stojanovićevoj tvrtki Olympia Vodice koja je dobila kredit HABOR-a za gradnju hotela.

Jozić-Ileković rekla je da postupak u tom slučaju pokreću zbog moguće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa jer se Marić nije izuzeo prilikom odlučivanja o tome iako je više puta u medijima jasno i glasno naveo da mu je Stojanović osobni prijatelj.

Također, postupak je pokrenut i zbog moguće povrede zakona jer treba utvrditi je li Marić, koji je viđen sa Stojanovićem na utakmici Hrvatska - Engleska na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, kartu za tu utakmicu kupio sam ili se radi o primanju nedopuštenog dara.

Ne pokreće se postupak protiv HDZ-ovaca zbog puta u Finsku

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u utorak da neće pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića i više ministara zbog putovanja vladinim zrakoplovom u Helsinki prošle godine jer im nisu dostavljeni potrebni dokumenti.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković rekla je da protiv premijera Plenkovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku Nade Murganić, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, potpredsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića i glasnogovornika vlade Marka Milića neće pokrenuti postupak povodom putovanja zrakoplovom u vlasništvu Hrvatske 7. i 8. studenoga 2018. u Helsinki jer im nisu dostavljeni potrebni dokumenti i podaci iz nadležnih državnih tijela, stoga nisu mogli utvrditi relevantne činjenice ni osnovanost saznanja stečenih iz medija.

"Predmet je star godinu dana, godinu dana se dopisujemo i godinu dana nemamo dokumenata. Ako ih nemamo sada, nećemo ih vjerojatno ni imati”, kazala je Novaković.

Postupali su nesavjesno

Povjerenstvo je većinom glasova odlučilo i da su Plenković, Božinović, Tolušić, Murganić i Kuščević povrijedili načela djelovanja propisana Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, tj. postupali su nesavjesno, neodgovorno i netransparentno vezano uz nedostavu dokumentacije u predmetu "Helsinki".

Povjerenstvo je protiv njih pokrenulo postupak jer je iz informacija objavljenih u medijima steklo saznanja da su oni u studenom 2018. putovali zrakoplovom u državnom vlasništvu u Helsinki gdje su kao članovi stranke sudjelovali na kongresu Europske pučke stranke. U medijima se problematiziralo tko im je platio troškove smještaja i dnevnice te je li se u tom slučaju radilo o putovanju službenog ili stranačkog karaktera.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara