Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa: Orepić je prekršio zakon

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa: Orepić je prekršio zakon
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je da je bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer je u srpnju 2016. bez prijedloga vlade na skupštini imenovao članicu uprave i članove nadzornog odbora Agencije za komercijalnu djelatnost.

Nisu predložili kaznu za Orepića

S obzirom na to da za tu povredu zakonom nije predviđena sankcija, Povjerenstvo nije ni predložilo kaznu za Orepića. Bivši ministar unutarnjih poslova rekao je na sjednici da ni u jednom trenutku nije bio u sukobu ni s jednom normom i da je trebao žurno reagirati jer bi proračun imao milijunske troškove.

Članovi Povjerenstva su mu objasnili da razumiju njegovu žurbu, ali da nema pravo postavljati članove upravnih i nadzornih tijela trgovačkih društava u kojima Hrvatska ima dionice bez prijedloga vlade. Također su mu rekli da time nije povrijeđeno načelo djelovanja niti je bio u sukobu interesa.

Kaznili pravobraniteljicu za djecu   

Povjerenstvo je s 2000 kuna kaznilo pravobraniteljicu za djecu Helencu Pirnat Dragičević jer je jedno vrijeme istovremeno obnašala dužnost pravobraniteljice i funkciju članice školskog odbora Privatne klasične gimnazije Zagreb.

U očitovanju je priznala povredu navevši da je nakon imenovanja na dužnost pravobraniteljice nastavila obnašati funkciju članice školskog odbora kao roditelj smatrajući da za to ne postoji zapreka jer nije primala nikakvu novčanu naknadu.

S tri tisuće kuna kažnjen je i član Upravnog vijeća Hine Bruno Dobronić jer je istodobno bio član Upravnog vijeća Hine i obavljao funkciju direktora tvrtke Krula te nije prenio upravljačka prava u toj tvrtki na povjerenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara