Powell: Pariz i SAD mogu se dogovoriti o iraku

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell izrazio je u srijedu u intervjuu uvjerenje da Pariz i Washington mogu naći zajedničko stajalište o Iraku unatoč francuskom pozivu da se suverenitet na Iračane prenese do kraja godine.

Razlika u mišljenju je velika, rekao je Powell za dnevni list Le Monde. Washington planira Iračanima vratiti suverenitet u lipnju, no Francuska drži da to treba učiniti još ove godine.

"Franuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin želi da se to učini brže nego što mi mislimo da je moguće, i pod drugim okolnostim nego što mi mislimo da je primjereno", rekao je Powell.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O tome će se još razgovarati, najavio je Powell, izrazivši zadovoljstvo što je međunarodna zajednica danas jedinstvena u mišljenju da se Iračanima suverenitet vrati što je prije moguće.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu priopćenje u kojemu Villepin "pozdravlja novi američki pristup" prema Iraku zajedno sa svim ministrima Europske unije. Villepin, međutim, inzistira na potrebi ubrzavanja prijenosa suvereniteta, ističe francuski MVP.

Powell je, u intervju za Le Monde, izrazio i zabrionutost zbog stvaranja novog vojnog glavnog stožera, neovisnog od NATO-a.

Leaderi Francuske, Belgije, Njemačke i Luksemburga - europskih najžešćih kritičara američke intervencije u Iraku, razbjesnili su Washington u travnju kada su iznijeli plan za jačanje interventnih snaga Eruopske unije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara