Powell se nada da će se američko-njemački odnosi oporaviti

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell izjavio je u petak, prije razgovora s njemačkim čelnicima, da su Berlin i Washington imali "velik problem" zbog razlika u stajalištima oko iračkog rata, ali kako se nada da će se njihovi odnosi oporaviti.

"Posljednjih sedam mjeseci bilo je vrlo teško", rekao je Powell u interviewu za njemačku televiziju ZDF. "Nadam se da možemo prevladati razlike u našim odnosima oko Iraka", dodao je.

Powellov jednodnevni posjet Berlinu probudio je nade u oporavak njemačko-američkih odnosa. Protivljenje njemačkog kancelara Gerharda Schroedera američkim planovima za rat u Iraku dovelo je do velikog diplomatskog zahlađenja između dviju zemalja.

"To je bio veliki problem...", rekao je Powell, ali je dodao da dvije zemlje sada trebaju ići dalje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki državni tajnik sastao se u petak ujutro sa Schroederom, a s ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom razgovarat će na ručku. U središtu njihovih razgovora je pitanje Iraka, američki napori za ukidanje sankcija Bagdadu, bliskoistočni mirovni proces i borba protiv terorizma, rekli su dužnosnici.

Powell je izjavio za ZDF kako se nada da će Njemačka podržati rezoluciju UN-a za okončanje sankcija Iraku koju zagovara američki predsjednik George W. Bush.

U istom je interviewu ocijenio da nije potrebno nastaviti UN-ove inspekcije oružja u Iraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara