Powell ublažava izraelsko "ne" mirovnom planu

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell u ponedjeljak je priznao da Izrael nije prihvatio najnoviji bliskoistočni mirovni plan, ali je tu činjenicu pokušao ublažiti riječima da je važno da Izraelci i Palestinci zajedno o tome raspravljaju.

"Izraelska strana nije uporabila riječ prihvatiti, dala je svoje primjedbe koje ćemo saslušati... ali je važno što će Izraelci i Palestinci direktno pregovarati", rekao je Powell u Kairu nakon susreta s egipatskim predsjednikom Hosni Mubarakom.

Za razliku od Powella, egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Maher je Izraelu uputio kritiku, ocijenivši da ta spomenuta riječ "nije tako teška za izgovoriti".

I dok je Powell pokušao minimizirati reakciju Izraela na predloženi mirovni plan, egipatski i izraelski mediji izvijestili su da je izraelska strana odbacila svaki pojedini aspekt tog plana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palestinci su prihvatili novi plan "kvarteta" mirovnih posrednika koji bi se trebao odvijati u tri faze, a na samom početku svoje prve faze od Izraela se traži da smjesta obustavi širenje kolonističkih naselja.

Nakon posjete Izraelu, palestinskim područjima i Egiptu, Powell u srijedu putuje u Moskvu kako bi Rusiju uvijerio u nužnost ukidanja sankcija Iraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara