Pozadina odbijenice sinu Lilje Vokić: HDZ se uplašio reakcije javnosti

Tekst: I. Ćimić
Foto: HRT

NA ZATVORENOJ sjednici Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost povukao je svoju odluku da se sin bivše ministrice Ljilje Vokić, Stjepan, imenuje kao član Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija. Odluka je bila jednoglasna, a ništa u tome ne bi bilo čudno da taj isti odbor prije dvadesetak dana nije Vokića izabrao za predstavnika Vijeća bez da su se promijenile materijalne činjenice ili da je u javnost izašla neka nova informacija o kandidatu. 

> Sukob interesa, ali koga briga: HDZ postavio sina Ljilje Vokić u Vijeće za nadzor tajnih službi

Što se primijenilo u dvadeset dana da Vokić od poželjnog kandidata postane nepoželjan upitali smo Ranka Ostojića, predsjednika Odbora, koji je od početka bio protiv odabira Vokića za člana Vijeća za građanski nadzor.

"Slažem se kako nije bilo novih činjenice oko tog kandidata, no dogodila se negativna refleksija u javnosti. Naime, javnost je negativno reagirala pa su se članovi Vijeća na koncu predomislili te smo na kraju povukli našu odluku", objasnio je Ostojić podsjećajući kako je pet članova vijeća bilo za Vokića (svi članovi HDZ-a) uz tri protiv da bi ga jučer svi jednoglasno odbacili.

Negativna reakcija javnosti

Podsjetimo kako smo pisali, Vokić je u sukobu interesa jer je zastupao pripadnike obavještajnog miljea, a rodbinski je i ideološki vezan uz HDZ te kao takav nije bio primjeren kandidat za vijeće za građanski nadzor. Vokić je, tako zastupao Franju Tureka, bivšeg ravnatelja SZUP-a. Svi ti podaci bili su poznati prije dvadesetak dana prigodom prvog glasovanja, no HDZ-ovci su tada bili ustrajni da upravo Vokić bude u tom vijeću.

"Ma gledajte, znate kako to ide. Vladajući guraju svoje kandidate i tako to ide. No, s obzirom da je bila negativna reakcija javnosti valjda su shvatili srazmjere takve odluke. Isto tako bilo je vrlo moguće da Sabor odbije naš prijedlog. Stoga se jučer na zatvorenoj sjednici odlučilo da se ponovno raspiše natječaj", rekao je na kraju Ostojić.

Vokić bio uporan

Podsjetimo i kako je Vokić svojedobno za Index rekao da nije u sukobu interesa iako se njegovo ime spominjalo u kontekstu slučajeva vezanih uz obavještajnu zajednicu. "Zašto bih bio u sukobu interesa? Nisam branio ljude iz obavještajne zajednice, nemate adekvatne informacije", rekao nam je Vokić, a kad smo mu kao konkretan primjer naveli slučaj prisluškivanja trojice Nacionalovih novinara iz 2003. godine, porekao je da je imao veze s tim procesom.
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara