Pozadina Papina priznanja: Svećenici su časne sestre držali kao robinje za seks

Pozadina Papina priznanja: Svećenici su časne sestre držali kao robinje za seks
Foto: EPA

NAKON skandala s masovnom grobnicom beba, nakon skandala sa silovanjem djece od strane brojnih pripadnika klera, nakon skandala s homoseksualnim orgijama u Vatikanu i nakon što se sve to desetljećima toleriralo unutar katoličke hijerarhije te pokušavalo zataškati da ne izađe u javnost, Katolička crkva se ponovno nalazi usred seksualnog skandala. Ovaj put je riječ o silovanjima časnih sestara od strane svećenika. 

O tome je jučer konačno otvoreno progovorio i papa Franjo, čiji komunikacijski talent ipak nije dovoljan za spas Katoličke crkve od njenih zločina. Franjo je priznao da su svećenici seksualno zlostavljali časne sestre te naveo kako se to i dalje događa. Priznao je da je njegov prethodnik papa Benedikt morao ugasiti cijelu jednu kongregaciju redovnica koje su svećenici zlostavljali. 

Ženska kongregacija u kojoj su svećenici časne sestre pretvorili u seksualne robinje

"Papa Benedikt je bio dovoljno hrabar da ukine cijelu jednu žensku kongregaciju, koja je bila na određenoj razini, i to zbog ropstva u koje su žene ulazile u toj kongregaciji, ropstva koje je išlo sve do seksualnog ropstva, i to od strane svećenika ili od samog osnivača reda", rekao je papa Franjo novinarima u avionu tijekom povratka u Vatikan s Bliskog istoka. Ponovimo, Papa je rekao da su neki svećenici časne sestre držali kao seksualne robinje!

Istaknuo je i da je u temelju takvog ponašanja i općesvjetski problem gledanja na žene kao na manje vrijedna bića, doduše propustivši spomenuti kako to pospješuje i katolička ideologija koja žene svodi na ulogu majke i zagovara da same ne smiju odlučivati o vlastitom tijelu.

Slučaj ukinute ženske kongregacije na koju se Franjo referirao je inače iz 2005. godine, kada je Benedikt XVI zatvorio francusku Zajednicu sv. Ivane. Tek sedam godina kasnije je u medije iscurilo da je razlog tog poteza bio taj "što su se svećenici ponašali na način koji ide protiv čistoće", dok je Franjo to jučer opisao i kao seksualno ropstvo. No ostaje činjenica da je Katolička crkva sedam godina od Benediktova zatvaranja te zajednice šutjela o pravim razlozima tog poteza.

Na problem svećeničkog silovanja redovnica prošle je godine u detaljno istraženom članku upozoravao Associated Press (AP). Vatikan već dugo zna da svećenici i biskupi zlostavljaju i časne sestre u Crkvi, pokazala je istraga AP-ja.

Associated Press još prošle godine upozoravao na silovanje časnih sestara od strane svećenika

AP je objavio da su slučajevi seksualnog zlostavljanja časnih sestara prijavljeni u Europi, Africi, Južnoj Americi i Aziji, što pokazuje da je problem globalan i sveprisutan, zbog nižeg statusa časnih sestara u Crkvi i njihove podređenosti muškarcima koji je vode. U posljednje vrijeme časne sestre istupaju u javnost s optužbama za seksualno zlostavljanje. Žrtve su izjavile da crkveni vođe godinama nisu ništa poduzeli kako bi ga zaustavili, čak ni kada je veliko izvješće o problemu u Africi prijavljeno Vatikanu tijekom devedesetih godina.

"Zlostavljanje je u meni otvorilo veliku ranu. Pravila sam se da se to nije dogodilo", izjavila je jedna časna sestra za AP nakon skoro dvadeset godina šutnje. Opisala je kako ju je u 2000. godini svećenik kod kojeg je bila na ispovijedi silovao. Zbog tog napada i napada drugog svećenika godinu dana poslije, časna sestra je prestala ići na ispovijed, osim kod svog mentora koji živi u drugoj državi.

Skupina časnih sestara iz Čilea je pak na nacionalnoj televiziji opisala zlostavljanje koje su doživjele od svećenika i drugih časnih sestara te izjavila da njihovi nadređeni nisu ništa učinili da bi ga zaustavili. Časna sestra u Indiji nedavno je policiji prijavila biskupa i optužila ga za silovanje, što bi prije godinu dana bilo nezamislivo. Slučajevi u Africi prijavljivani su nekoliko puta.

Vatikan odbio odgovoriti na upite novinara

"Jako sam tužna što je trebalo ovoliko dugo da problem izađe u javnost, jer se zlostavljanje prijavljuje već dugi niz godina", izjavila je Karlijn Demasure, jedna od vodećih stručnjakinja za zlostavljanje u Crkvi. Vatikan je prošle godine odbio odgovoriti AP-ju na pitanje o mjerama koje su poduzete da bi se riješio globalni problem seksualnog zlostavljanja, kaznili počinitelji ili pružila pomoć žrtvama. Vatikanski službenik je izjavio da "kažnjavanje svećenika koji seksualno zlostavljaju časne sestre ovisi o vođama lokalnih crkvi".

No baš u tome je jedan od ključnih problema, kako je u razgovoru za Deutsche Welle istaknula Lucetta Scaraffia, urednica katoličkog časopisa Women Church World: "Crkva ima veliku tradiciju ignoriranja žena. Žene nisu važne. To je mentalitet koji se opire svim promjenama. Mnoge od svećenika silovane žene su natjerane na pobačaj, koji je plaćen crkvenim novcem. Pobačaje su plaćali svećenici i biskupi." Dodala je da unutar Katoličke crkve vlada "kultura šutnje" i da su zlostavljane časne sestre dobile upute od nadređenih da ne prijavljuju silovanja "jer će im se biskupi osvećivati".

U Indiji časne sestre morale prosvjedovati na ulici da biskup silovatelj konačno bude uhićen

Što se tiče već spomenutog slučaja u Indiji, tamo je prošle godine uhićen katolički biskup Franco Mulakkal, koji je optužen da je između 2014. i 2016. godine silovao jednu časnu sestru najmanje 13 puta. 54-godišnji Mulakkal je, naravno, poricao optužbe, no zanimljivije je da je silovana časna sestra morala čak četiri puta pisati Vatikanu da bi se njena golgota percipirala od strane vrha Katoličke crkve. 

"Osjećamo se zapostavljenima sa svih strana. Crkvi kao da je samo važno zaštititi biskupe i svećenike. Zanima me ima li u kanonskom pravu ikakvih pravila o pravdi za časne sestre i redovnice", napisala je silovana časna sestra u jednom od pisama upućenih Vatikanu. Njene kolegice su pak morale dva tjedna prosvjedovati na ulici da bi uopće došlo do uhićenja biskupa optuženog za silovanje.

Najgora otkrića tek slijede

Priznanje pape Franje da Katolička crkva ima problem i sa silovanjem časnih sestara nikako ne znači da je priča time završena. Kako je priznao i sam Papa, to je problem koji traje i danas i u vezi s kojim RKC mora učiniti više nego dosad.

To znači da ćemo tek u nadolazećem vremenu početi doznavati obim horora koje se strogo skrivalo desetljećima, kao i da će taj mukotrpni proces od mnogih unutar crkvenih struktura biti sabotiran, jer i ako mnogi svećenici i biskupi sami nisu silovali djecu ili časne sestre, to ne znači da nisu sudjelovali u prešutnom odobravanju, namjernom ignoriranju ili čak i zataškavanju tih silovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara