Video - Požar ugašen nakon tri sata: Nema opasnosti od trovanja, ali ne približavajte se Rafineriji!

Foto: Čitatelj Indexa D.B., Mate Piškor / Cropix, Sisak.info
Video: Čitatelj Indexa D.B.

U SISAČKOJ Rafineriji nafte danas oko 10.30 sati izbio je veliki požar. U rafineriji nafte je odjeknulo sedam eksplozija. Požar u rafineriji u Sisku je ugašen u 13:45 sati, izvijestio je zagrebački Ured za upravljanje hitnim situacijama. Na intervenciji je bilo oko 130 vatrogasaca.

Tijekom gašenja ozlijeđeno je pet vatrogasaca, priopćila je PU sisačko-moslavačka. Dvojici su zbog udisanja dima konstatirane samo lakše tjelesne ozljede i oni će biti otpušteni iz bolnice, dok su trojica zadržana na liječničkoj obradi zbog lakših opeklina. Dvojici vatrogasaca je pružena pomoć zbog iscrpljenosti.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama na požarištu ostavlja 2 vatrogasna kemijska vozila za čuvanje požarišta sa 5.5 tisuća litara pjenila. Ugašeno požarište bit će pod nadzorom sve do sutra ujutro. Policija će tijekom sutrašnjeg dana u Rafineriji obaviti očevid.

Kosor najavila istragu

Nakon što je požar ugašen, u posjet Rafineriji stigla je i premijerka Jadranka Kosor. Najavila je da će Vlada provesti opsežnu istragu kako bi utvrdila što se zapravo dogodilo.

Kosor je obećala je da će tražiti od Ine da im predoče sva svoja ulaganja u Rafineriju koja je, istaknula je Kosor, važna za Sisak i za cijelu Hrvatsku. U planu je bila modernizacija Rafinerije ulaganjem od 300 milijuna dolara, tvrdi Kosor, te dodaje da će Vlada na tome inzistirati.

"Posebno je važno da su sva ispitivanja koja do sada imamo pokazala da nema onečišćenja zraka i opasnosti po zdravlje ljudi", izjavila je Kosor. Direktor Rafinerije Damir Butković dodao je da će zastoj u proizvodnji trajati između 15 i 20 dana.

"Vatrogasna postrojba odmah je izašla na teren koji su i smješteni u blizini opožarenog dijela, tako da je požar vrlo brzo stavljen pod nadzor. Osim toga naši spremnici imaju svoje sustave i za hlađenje i za gašenje požara. U gašenju požara pridružile su nam se mnoge vatrogasne postrojbe i svima se zahvaljujem. Požarište je pod nadzorom naše vatrogasne postrojbe - SINACO. Očekujemo da će do sutra ujutro najmanje požarište će biti pod nadzorom, a tada ćemo pristupiti detekciji štete", Butković.

Onečišćenje zraka u dopuštenim vrijednostima, nema straha za stanovnike

Inspekcija zaštite okoliša priopćila je u 14.50 kako je zasad uzrok požara nepoznat te da je požar nastao u kanalu trase cjevovoda između postrojenja KP-6 i Doradi. Neslužbeno se može čuti da je požar izbio unutar cijevnih kanala, odnosno da se zapalila nafta u cjevovodu koji povezuje postrojenja.

Mjerna postaja za mjerenje kakvoće zraka Sisak-2 Galdovo u blizini rafinerije radi i prema podacima sve mjerene vrijednosti onečišćujućih tvari su u dopuštenim vrijednostima, te nema potrebe s tog stanovišta poduzimati posebne mjere, priopćilo je Ministarstvo okoliša dodajući kako mjerna postaja Sisak 1 ne radi jer je uređaj na popravku. Na mjernoj postaji u lokalnoj mreži Sisak 3 (u centru grada) također nije bilo prekoračenja.

Gradonačelnik Siska upozorava građane: Ne približavajte se Rafineriji

"Nema opasnosti od trovanja", poručuje gradonačelnik Siska Dinko Pintarić, ali građane je ipak upozorio da se narednih dana ne približavaju Rafineriji. Pintarić je pohvalio nadležne službe zbog brze intervencije, te podsjetio kako je 10. lipnja ove godine tražio da ga primi ministar gospodarstva Đuro Popijač, upravo kako bi razgovarali o stanju u rafineriji. Odgovor do danas nije dobio.

Županica sisačko-moslavačka Marina Lovrić-Merzel nakon što je došlo do eksplozije također se pojavila na požarištu. Zahvalila je svima koji su spriječili moguću katastrofu, te naglasila kako je sigurnost građana Siska najvažnija. "Uzroke požara je potrebno istražiti", kazala je Lovrić-Merzel.

SDP-ovka Lovrić-Merzel požar u Rafineriji iskoristila je i za oštru kritiku hrvatske svakodnevice. "Ovo je oštro upozorenje premijerki i Vladi. U ovoj državi zapravo ništa ne funkcionira", kazala je Lovrić-Merzel i najavila da će zajedno s gradonačelnikom Pintarićem inzistirati na modernizaciji Rafinerije.


MOL "duboko zabrinut"

MOL grupa, vlasnik Ine, priopćila je da su duboko zabrinuti zbog incidenta u rafineriji u Sisku i ozlijeđenih vatrogasaca. Viši potpredsjednik MOL-a Bela Kelemen posjetio je Sisak kako bi pružio podršku kriznom upravljačkom timu.

Iz MOL grupe tvrde da su mobilizirali svoje vatrogasne kapacitete, uključujući posebne stručnjake iz MOL-ove rafinerije u Százhalombatti, kako bi pomogli svojim kolegama.

"Osjećamo olakšanje što je vatra ugašena i što je situacija pod kontrolom. Vatrogasci i zaposlenici Ine danas su odradili ogroman i hrabar posao. Pružamo svesrdnu podršku Ini i vlastima u istrazi razloga koji stoje iza ovog nesretnog događaja", izjavio je predsjednik Nadzornog odbora MOL-a i potpredsjednik Nadzornog odbora Ine György Mosonyi.

Evakuirane kuće i dječji vrtić

U Sisku je uspostavljen Stožer zaštite i spašavanja grada u kojem je i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut. Evakuirani su stanovnici iz kuća blizu Rafinerije te djeca iz dječjeg vrtića u Capragu. Direktor Rafinerije u Sisku Damir Butković je kazao da su vatrogasci uspjeli suziti prostor zahvaćen požar i staviti ga pod kontrolu, piše Sisak.info.

Kako smo doznali od glavnog zapovjednika vatrogasnih postrojbi u Sisku, situacija je oko 13 sati stavljena po kontrolu. "Požar je lokaliziran i pod kontrolom. Stiže nam još uvijek pomoć i neće biti nikakvih daljnjih problema. Nema potrebe za evakuacijom. Radimo i dalje punom parom. Na mjestu događaja je jako puno vatrogasaca", kratko nam je rekao Brlečić koji nam se javio s požarišta. Požarište će obići i sisačka županica Marina Lovrić Merzel.

Zbog Rafinerije su alarmirane sve raspoložive snage

Iz DUZS-a su nam ranije rekli da su podignute sve vatrogasne snage iz Sisačko-moslavačke županije te su već upućene u Rafineriju nafte. Iz zraka su im trebala pomoći i dva helikoptera i tri Air Tractora koji su kasnije povučeni.

"Ured za upravljanje u hitnim situacijama i JVP grada Zagreba poslali su pomoć u Sisak za gašenje požara u rafineriji. Na traženje odgovorne osobe iz tvrtke Sinaco poslana su dva kemijska vozila za gašenje požara sa 5,5 tisuća litara pjenila i jedno zapovjedno vozilo i sve zajedno sedam vatrogasaca. Na teren u Sisak izlaze i djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama", priopćeno je.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović priopćio je da je s obzirom
na požar u krugu rafinerije nafte u Sisku, uputio toksikološku službu Kriznog stožera
Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi na teren, sa svom potrebnom opremom, te će javnost biti pravovremeno obaviještena o svim mjerama i poduzetim radnjama iz područja djelovanja Kriznog stožera. "Nadziremo stanje, te ćemo u slučaju potrebe za pojačanom zdravstvenom skrbi uključiti sve potrebne dodatne kapacitete.", stoji u Milinovićevom priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara