Sisačka eko akcija: Rafinerija nafte je zbog dotrajalosti tempirana bomba

Foto: Ranko Šuvar / Cropix

SISAČKA eko akcije ističe kako se današnji požar u Ininoj Rafineriji nafte dogodio kao "posljedica nemara i sporog ulaganja u modernizaciju Rafinerije".

"Rafinerija nije poštivala rokove za modernizaciju iste koje je preuzela prema prvom sporazum još od 2001, pa sa nekoliko preinaka se počeo primjenjivati tek 2007 kada je napravljen pritisak lokalne zajednice. Iz tog sporazuma je napravljena samo prva faza koja je usko rađena samo za ostvarivanje što većeg profita Rafinerije nafte Sisak, a kasnije faze koje su trebale voditi ka modernizaciji rafinerije, ulaganja u postrojenja koja bi osigurala i daljnji rad rafinerije, donijeti boljitak građanima grada Siska da mogu u svom gradu normalno živjeti, može se reći nije niti započeo", ističu iz Sisačke eko akcije.

"Postrojenje je zbog dotrajalosti tempirana bomba"

Dodaju da su cijelo vrijeme upozoravali kako se nedovoljno ulaže u modernizaciju te su tražili i pritisak Vlade te lokalne uprave na Inu zbog rafinerije "jer je samo postrojenje zbog dotrajalosti tempirana bomba". Ističu kako su u većini slučajeva građanima nedostupni podaci sa mjernih postaja koji bi trebali biti dostupni i to zato što mjerne stanice nisu u funkciji. Iz sisačke eko akcije podsjećaju da je to slučaj i danas.

"Ovo je naš grad i tu živimo i boriti ćemo se za bolji život svim sredstvima", zaključuju iz Sisačke eko akcije i dodaju kako oni nisu za zatvaranje Rafinerije nego traži vršenje pritiska da se uloži novac u zamjenu starih i dotrajalih postrojenja i da se ubrza faza modernizacije. Ističu kako takav pritisak nisu izvršili niti država, a ni lokalna uprava.     

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara