Glavni savjetnik britanskog premijera putovao k roditeljima sa simptomima korone

Glavni savjetnik britanskog premijera putovao k roditeljima sa simptomima korone
Foto: EPA

SVE JE jači pritisak na britanskog premijera Borisa Johnsona da otpusti svojega glavnog savjetnika nakon što su mediji u petak navečer objavili da je prekršio ograničenja putovanja uvedena zbog koronavirusa.  

Listovi The Guardian i The Mirror objavili su da je Dominic Cummings putovao iz Londona u okrug Durham, do kuće svojih roditelja, u vrijeme dok je imao simptome koronavirusa.

Samo tjedan prije vlada je bila uvela stroge mjere o slobodi kretanja kako bi ograničila širenje novoga koronavirusa.

Putovanje je dopušteno samo u hitnim slučajevima, a osobe sa simptomima koronavirusa moraju ostati sedam dana u samoizolaciji.

Vladin glasnogovornik odbio je komentirati izvješća, navodi dpa.

Policija je došla na imanje

Policija je potvrdila da je posjetila imanje u okrugu Durham nakon optužbi da je Cummings za vrijeme karantene otputovao 430 kilometara od svojeg doma, prenosi britanski Press Association (PA).

Čelnik Škotske nacionalne stranke Ian Blackford u petak je navečer putem Twittera pozvao na Cummingsovu ostavku.

"Nakon vijesti da je Dominic Cummings putovao iz Londona u Durham za vrijeme karantene, što policija upravo istražuje, njegov je položaj potpuno neodrživ - mora dati ostavku ili biti smijenjen", napisao je.

Ed Davey, obnašatelj dužnosti čelnika Liberalnih demokrata, također je na Twitteru ustvrdio: "Ako je Dominic Cummings prekršio pravila uvedena za vrijeme karantene, morat će dati ostavku. Sasvim jednostavno."

Britanska javnost tjednima kritizira vladu jer broj umrlih u toj zemlji od koronavirusa premašuje 36.000, što je više nego u bilo kojoj europskoj državi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara