Prada se ispričala i povukla s tržišta niz "rasističkih" proizvoda

Prada se ispričala i povukla s tržišta niz "rasističkih" proizvoda
Screenshot: NBC News/Prada

TALIJANSKA luksuzna modna kompanija Prada objavila je da će uskoro osnovati "vijeće" za poštovanje razlika i suzbijanje rasizma pošto je tijekom vikenda morala iz newyorške trgovine povući predmete koji su podsjećali na rasističke karikature.

"Htjeli bismo izraziti naše iskreno žaljenje i ispriku zbog proizvoda Pradamalia koji su zgranuli javnost. Povučeni su s tržišta i neće se prodavati", objavila je kompanija u nedjelju na Twitteru.

Niz predmeta postavljenih u izlogu Pradine trgovine u njujorškoj četvrti SoHo uzbunio je društvene mreže: na privjescima za ključeve, lutkama, navlakama za mobitele i majicama bio je motiv koji je jako podsjećao na karikature "blackface" (crno lice), likove crnaca s izbuljenim očima i debelim usnicama, u kojima su se u 19. i početkom 20. stoljeća ismijavali crnci koje se prikazivalo kao neznalice, naivčine i lijenčine.

Afroamerička odvjetnica prozvala Pradu na Facebooku

Odvjetnica koja je prolazila ispred Pradine trgovine prva je upozorila na taj motiv objavivši u četvrtak na Facebooku nekoliko fotografija spornih predmeta.

"Danas, nakon što sam se vratila u New York nakon vrlo emotivnog posjeta Nacionalnom muzeju afričko-američke povijesti i kulture Smithsonian, uključujući izložbu o blackfaceu, prošla sam pored Pradinog izloga u SoHou i bila suočena s istim rasističkim i ponižavajućim slikama blackfacea. Ušla sam u trgovinu s kolegom, samo da bi bila napadnuta sa sve više i više neshvatljivih primjera prizora koji podsjećaju na Sambo (karikature). Kad sam pitala zaposlenicu zna li da je zalijepila blackface slike diljem trgovine, u trenutku iznenađujuće iskrenosti rečeno mi je da se 'crna zaposlenica ranije požalila zbog blackfacea u Pradi, ali više ne radi ovdje'. Povijest se ne može ponavljati. Crna Amerika zaslužuje više. I mi tražimo više", napisala je Chinyere Ezie u objavi na Facebooku.

Prada se isprva branila tvrdeći da je riječ o "izmišljenim likovima koji nemaju nikakve veze sa stvarnošću, a pogotovo ne s 'blackfaceom'", ali je ipak najavila da će povući sporne predmete.

Prada: Nikad nismo namjeravali nikoga uvrijediti

No kada se stvar zakotrljala na društvenim mrežama i kada su se pojavili pozivi na bojkot marke, kompanija je promijenila mišljenje.

"Nipošto nam nije bila namjera da naši proizvodi sliče 'blackfaceu', ali priznajemo da to ne opravdava pričinjenu štetu. Obvezujemo se da ćemo ubuduće biti pozorniji na raznolikost i odmah ćemo osnovati konzultativno vijeće koje će usmjeravati naše napore što se tiče raznolikosti, integracije i kulture", ističe Prada u priopćenju.

"Grupa Prada užasava se rasističkih slika. Pradamalia su fantastični srećonoše sastavljeni od elemenata Pradinog opusa. Oni su imaginarna bića koja nisu zamišljena da imaju ikakve reference na stvarni svijet, a sigurno ne na blackface. Grupa Prada nikad nije namjeravala nikoga uvrijediti i užasavamo se svih oblika rasizma i rasističkih slika. Iz ovog razloga povući ćemo sve dotične likove iz cirkulacije", stoji u objavi na Twitter stranici Prade.

U vrijeme kada u Sjedinjenim Državama krajnja desnica doživljava uspon, a policijsko nasilje nad crncima je sve češća pojava, svaki spomen na 'blackface' raspiruje strasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara