Pravobranitelj za djecu: Upoznati djecu s njihovim pravima

U NEŠTO više od tri mjeseca rada, pravobranitelj za djecu, odnosno njegov Ured, zaprimio je 70ak predmeta od čega desetak u novoj godini, kaže Pravobraniteljica za djecu Ljubica MatijevićVrsaljko ističući da Ured priprema akcije čija je svrha upoznati djecu s njihovim pravima.

Ne može se, naglašava, pretpostaviti da djeca znaju svoja prava, s njima ih se mora upoznati.

U poslovniku pravobranitelja za djecu, kojeg bi Hrvatski sabor mogao potvrditi na sjednici koncem siječnja, stoji da će se djeca (u Uredu) uvijek primiti, neovisno o najavi i vremenu za stranke.

To znači, kaže Matijević Vrsaljko, da se, u okviru radnog vremena - od 8 do 16 sati, djeca mogu obratiti u Hebrangovu 4. u Zagrebu. Financijske i druge prilike ne dopuštaju drugačije.

Neovisno o radnom vremenu Ured će reagirati u hitnim slučajevima, primjerice ako netko zlostavlja dijete, ako je oteto i sl.

Ostali će se građani, stoji u poslovniku, uz najavu, primati ponedjeljkom, utorkom, srijedom i četvrtkom od 12 do 15 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iznimke će se raditi kod nekih skupina, konkretno trudnica, invalida, branitelja, građana koji žive izvan Zagreba - za njih će vrata Ureda biti otvorena bez obzira na uredovno vrijeme i najavu.

Svatko, usmeno ili pismeno, može potaknuti razmatranje pojedinačnog slučaja ugroženosti prava ili interesa djeteta, kao i općih pojava na tom planu. Ured, kaže Matijević-Vrsaljko, nastoji raditi sa što manje formalnosti - građani mu se mogu obratiti telefonom, fax-porukom, e-mailom.

Ured pravobranitelja redovito će, po cijeloj Hrvatskoj, obilaziti

objekte u kojima su smještena i žive djeca, posebice mjesta gdje žive djeca bez roditeljske skrbi, djeca s posebnim potrebama te djeca u sukobu s zakonom i s njima razgovarati.

To mora biti redovit način komunikacije s djecom, moramo se približiti djeci, naglašava Matijević-Vrsaljko.

Ured i pravobraniteljica tražit će da se u školske programe, kao obveza, uključi upoznavanje djece s njihovim pravima, te da svako dijete, primjereno dobi, dobije Konvenciju o pravima djeteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara