Pravosuđe na hrvatski

OKORJELI ste kriminalac? Nije vam strano ubiti čovjeka, rukovati se na lički? Smatrate da vam nezgodni svijet čini nepravdu time što vam zakonima, prijetnjom zatvora, represivnim mjerama oduzima vaše bogomdano pravo na prakticiranje nasilja i kriminalnih radnji? Ne bojte se, dođite u Gospić i pustite da vam presudi Branko "Hurricane" Milanović. Zagarantirane su vam oslobađajuće presude uz tumačenja ravno s tamne strane mjeseca, a ako baš to ne uspije, tu su slobodni vikendi. Morate jedino paziti da ne potječete od loze koja je s Turcima uništavala Hrvate i mirni ste.

Kronologija besmisla na gospićkom sudu ima dugu i plodnu tradiciju, a najnoviji dodatak njoj je odluka Branka Milanovića da pusti Vinka Budišu, bivšeg šefa splitske Specijalne policije, na jednomjesečni ljetni dopust. Budiša je već uspio iskoristiti sve moguće blagodati hrvatskog pravnog sustava, pa je tek prošle godine konačno otišao u zatvor zbog ubojstva koje je počinio 10 godina prije toga, kad je upucao 19-godišnjeg Milenka Đekića. Budiša, tek tako  usput, služi strašne 4 godine i 11 mjeseci za to ubojstvo, što je, tek tako, usput, manja kazna od najmanje koju predviđa zakon. Nema baš pretjerano puno zemalja u kojima osuđeni ubojice idu na objed u poznate gradske konobe, ali ovo je ipak Hrvatska, zemlja slobode, časti, poštenja i Institucija Sustava (Stipe Mesić, op.).

Stvar već postaje toliko apsurdna da je samo pitanje kad će se netko sjetiti od toga napraviti turistički paket. Uz moto "Hrvatska, Balkan kakav je nekad bio", Zapadnjaci će, uz pratnju čuvara koji će uskočiti kad stvari postanu opasne po život (to je sporedna opcija, turisti s najviše avanturističkog duha mogu se odvažiti i na akciju bez čuvara), moći uživati u premlaćivanju na plaži, u pogledu na kriminalce u restoranima, u neizbježnom Siru&Vrhnju&Kulenu&IzvorskojVodi, u tradicionalnim ljetnim požarima, u dingaču, u rušenju bespravno sagrađenih objekata, u šetnji gradovima punim azbestne prašine, a za sve to neće im trebati ni kajaci, ni cepini, ni posebne tenisice, ni išta drugo osim malo avanturističkog duha, jedno dobro zdravstveno osiguranje, i potpuna amputacija zdravog razuma.

Večeri će provoditi odlazeći u "noćne klubove" (kojima, podrazumijeva se, blagoslov daju ministri), gdje će provesti zabavom ispunjene večeri u društvu "egzotičnih plesačica", a nakon toga će se igrati igre "izbjegni zaštitare" (igra se tako da se pokuša pobjeći kroz vrata na kojima vas čeka nekoliko "gospode" spremne da vam pokažu kako djeluje Hrvatska Šaka, a vi morate izbjeći te "prepreke" sa što manjim brojem masnica, razbijenih zubi, slomljenih rebara...). Ako ne izbjegnu, plaća se simbolična kazna od 10 do 60 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela stvar se može i proširiti, pa u paket-aranžmanu "Balkan goes global" putovati s hrvatskim navijačima u europske gradove, gdje se participira u paljenju stolica, dodavanju žardinjerama, sukobima s policijom i vatrogascima, ugodnim noćima u zatvoru i sličnim vidovima zabave na hrvatski.

Mogućnosti su neizmjerne.

Jovan Dragišić

>>Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara